10 mai, Ziua Independenţei României şi a regalităţii, a prilejuit întâlnirea cu elevii Colegiului Grigore Cerchez

2288 vizualizari
10 mai, Ziua Independenţei României şi a regalităţii, a prilejuit întâlnirea cu elevii Colegiului Grigore Cerchez

O nouă întâlnire în cadrul proiectul “Scrie istorie! Ro-mândria!” s-a desfășurat în data de 10 mai 2018, la Colegiul Tehnologic Grigore Cerchez, din BUCUREȘTI. Elevii, însoțiti de doamna profesor Nedelea Nicoleta Doina, au dialogat cu jurnalistul Florin Saiu despre sentimentul de mândrie națională, actul Marii Uniri și meseria de jurnalist. La întâlnire a fost prezent și Virgil Munteanu, vicepreședintele Fundației Nadia Comăneci.

 

Jurnalistul Florin Saiu a provocata tinerii din audiență să se gândească la momentele când simt un fior, când sunt mandri că sunt români. Florin Saiu a povestit despre unul dintre interviurile realizate cu un „adevărat personaj”, un bătrân de 103 ani cu “spiritul verde”. Un om care l-a impresionat prin cunoștințele sale și, totodată, simplitatea sa, participant la actul Unirii și evenimentele ce au urmat.

 

Au fost prezentate formele de scriere jurnalistică și s-au identificat subiecte pe care elevii le pot dezvolta în articole: ce se gătea și mânca în jurul anului 1918, cum se îmbrăcau oamenii în acea perioadă, povestea breslei argintarilor.

Elevii Colegiului Tehnologic Grigore Cerchez au fost provocați să se gândească la locurile pe care le-ar recomanda unui străin să le viziteze în România, despre ce le-ar povesti despre români.

Un alt punct atins a fost legat de personalitățile cu care ne putem mândri, care prin acțiunile lor au făcut ca România să fie cunoscută. S-a vorbit despre Nadia Comăneci, Inna, Gheorghe Hagi, Simona Halep dar și despre Emil Cioran, Iuliu Maniu, Petrache Poenaru, inventatorul stiloului cu toc pentru cernealp, Constantin Brâncuși.

În acest context au fost amintite conceptele de bună creștere, politețe, dragostea de cel aflat aproape, conștiința lucrului bine făcut, respectul față de țară și de familie, față de profesori și de cei din jur, față de tradiții și de moștenirea culturală a țării, ca și forme de manifestare ale patriotismului.

Elevii liceului au fost invitați să acceseze pagina proiectului “Scrie istorie! Ro-mândria!” din site-ul www.nadiacomaneci.eu și să trimită articolele lor pe adresa de e-mail scrieistorie@nadiacomaneci.eu.

 
 

Comments are closed.

 
 
 
 

Parteneri

X