43% dintre copiii din Romania nu practica nici un sport

1521 vizualizari
43% dintre copiii din Romania nu practica nici un sport

Toata lumea este de acord cu faptul ca sportul înseamna sanatate. Dar dincolo de acest truism, dincolo de aceasta sintagmă pe care de multe ori o luam de-a gata uitand sa o asimilăm cum se cuvine, sportul inseamnă mult mai mult. In special pentru cei tineri.

Cu toate acestea, in ultimii ani, studiile arata ca romanii se implică din ce in ce mai putin in activităţi sportive, indiferent de natura acestora. Aceeasi atitudine au imbratisat-o si copiii, principala cauza fiind lipsa orelor suficiente de educatie fizica desfasurate la scoala.

In şcolile din Romania, orele de sport sunt sub media tarilor din Uniunea Europeana. Astfel, elevii din clasele 1-7 fac 2 ore de sport pe saptamana, elevii de clasa a 8-a fac 1 sau 2 ore de sport pe saptamana (in functie de profil), iar elevii din clasele 9-12 fac doar o ora de sport pe saptamana. Acest lucru este cauzat nu doar de programa scolara, ci si de lipsa salilor de sport. Astfel, in Bucuresti, 7% din cele 400 de scoli nu au sali de sport unde elevii si profesorii sa isi desfăsoare activitatea.

Consecintele lipsei sportului la copii sunt cat se poate de serioase. Obezitatea a devenit factor de risc in 3 din 4 boli, iar 1 din 2 copii are probleme cu greutatea corporala, numarul acestora crescand cu 18% in ultimii zece ani. Mai mult, 8 scolari din 100 sunt supraponderali, adica au o greutate cu 20% mai mare fata de cea normala.

Sursa: Evz

Alte stiri:

 
 
 
 
 
 

Parteneri

X