Alpinistul Alex Gavan va escalada varful Lhotse fara oxigen suplimentar

2004 vizualizari
Alex Gavan va escalada varful Lhotse

Alex Gavan va escalada varful Lhotse

Alpinistul Alex Gavan va pleca, miercuri, intr-o noua expeditie in Muntii Himalaya, pentru a escalada varful Lhotse (8.516 metri), fara oxigen suplimentar si fara porteri de altitudine.

Expeditia va dura aproximativ doua luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleza a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca inaltime din lume, după Everest, K2 si Kangchenjunga, si este situat la graniţa dintre Tibet si Nepal. Varful sau este legat de Everest prin Saua Sudica, aflata la peste 8.000 m altitudine.

„Este cea de-a treia intalnire a mea cu Lhotse. Este un munte de la care am invatat foarte multe, tocmai pentru ca nu am reusit sa il urc inca. Lhotse mi-a aratat cum este sa ajungi la 8.000 m si sa decizi sa te retragi, fara ca retragerea sa insemne renuntare la vis. Este o lectie despre cat de onest poţi fi cu tine insuti si cu ceilalti, ca alpinist si ca om, precum si despre determinare. De aceea ma intorc cu bucurie pe Lhotse„, a declarat Alex Găvan.

In 2012, alpinistul a mai avut doua tentative a urca pe Lhotse. Prima data, in sezonul de primavara, Alex s-a retras de la altitudinea de 7600m, ca urmare a unei infectii pulmonare dobandite in tabara de baza. A doua oara, in sezonul de toamna, Alex Gavan si partenerul sau Alexey Bolotov (Rusia) s-au retras din cauza conditiilor de pe munte, in noaptea ascensiunii finale, dupa ce au atins altitudinea de 8000 de metri.

 Alex Gavan a urcat pana acum sase varfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fara sa utilizeze oxigen suplimentar si porteri de altitudine. Alpinistul roman a escaladat trei dintre cele sase varfuri in premiera pentru Romania: Shisha Pagma (8.027 m) – in 2013; Makalu ‐ (8.463 m) – in 2008; Gasherbrum 1 (8.068 m) – in 2007. Pe varfurile Broad Peak (8.047 m) – in 2014, Manaslu (8.156 m) – in 2011, Cho Oyu (8.201 m) – in 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune romaneasca.
Sursa photo : revista Tango

Alte stiri:

  • Simona Halep s-a calificat in sferturile de la Miami
  • Halep a fost remarcata de presa internationala

 

 
 
 
 
 
 

Parteneri

X