Alpinistul roman Alex Gavan: „Viata este dura pe acoperisul lumii”

1632 vizualizari
Alpinistul roman Alex Gavan: „Viata este dura pe acoperisul lumii”

Alpinistul roman Alex Gavan, care se afla pe Everest la 25 aprilie cand un cutremur cu magnitudine de 7,8 grade a produs o puternică avalansa, soldata cu moartea a 18 alpinisti, a acordat un interviu revistei americane Time in care a vorbit despre greutatile vietii pe „acoperisul lumii”.

In ziua devastatorului seism, el se afla intr-o tabara de baza, unde se pregatea pentru escaladarea unui „vecin” al Everestului, Muntele Lhotse, cu o inaltime de 8.516 metri, care trebuia ss fie cel de-al 7-lea varf de peste 8.000 de metri din palmaresul sau cucerit fara a folosi masca de oxigen si serpasi de mare altitudine. Intre doua actiuni de aclimatizare, alpinistul se odihnea, citind în cortul sau, atunci cand „brusc, totul a inceput sa se miste”.

„Imi pastrez calmul si astept sa treaca. Momentul pare o eternitate (…). Ma astept ca intregul ghetar sa se sparga si sa ma traga in adancurile lui. Iar apoi, liniste”, isi aduce aminte Gavan. A iesit din cort, a vazut avalansa venind direct spre el de pe Muntele Pumori si a fugit sa se adaposteasca. „Principalul risc era acum sa ma sufoc, ca milioanele de particule de gheata sa-mi umple caile respiratorii”, dar, in final, a scapat teafar.

Alpinistul descrie apoi cum a ajutat la operatiunile de salvare, a oferit asistenta medicala pentru doi alpinisti chinezi, unui japonez si unui serpas. El a vorbit si despre eforturile doctorilor prezenti la fata locului pentru a-i salva pe cei raniti.

In aceleasi marturisiri facute pentru Time, alpinistul atrage insa atentia asupra faptului ca „Everestul nu ar trebui sa fie locul unde sa inveti fundamentele catararii, asa cum se intampla acum, odata cu numarul coplesitor de expeditii comerciale”.

Sursa: Agerpres

Alte stiri:

RUGBY. Nations Cup, din nou la Bucuresti

Federatia Romana de Karate WKC organizeaza doua competitii nationale in weekend

 

 
 
 
 
 
 

Parteneri

X