„Calatorie in lumea gimnasticii”, o noua carte despre Nadia Comaneci

3049 vizualizari
Cartea va fi disponibila la chioscurile de ziare, incepand de joi, 22 octombrie, alaturi de Evenimentul Zilei

Cartea va fi disponibila la chioscurile de ziare, incepand de joi, 22 octombrie, alaturi de Evenimentul Zilei

Sala ”Nadia Comaneci” a Ministerului Tineretului si Sportului a gazduit, duminica, lansarea cartii ”Calatorie in lumea gimnasticii”, scrisa de catre Nicolae Vieru, presedinte de onoare al Federatiei Romane de Gimnastica si vice-presedinte de onoare al forului international, si publicata de Fundatia Nadia Comaneci si Editura Evenimentul si Capital, cu sprijinul OMV Petrom.

carte Vieru NadiaInvitati de onoare la acest eveniment au fost Nadia Comaneci, Ilie Nastase, medaliatele olimpice cu aur Sandra Izbasa, Monica Rosu, Silvia Stroescu, marii campioni Elena Ceampelea si Gheorghe Tohaneanu, Mircea Apolzan, secretar general al FRG, dar si generalul Marin Dragnea, fost presedinte al CNEFS, Elena Poparad, fosta presedinte a FRG, Ingrid Istrate, director al CSM Onesti, sau Stefania Comaneci, mama fostei mari campioane. In sala au fost prezente si cateva micute gimnaste de la Clubul Sportiv Dinamo, precum si multe alte personalitati ale sportului ori iubitori ai gimnasticii, precum Ovidiu Lipan Tandarica.

Nastase-Dragnea-MarAparuta sub egida Fundatiei Nadia Comaneci, lucrarea prezinta aspecte si date mai putin cunoscute, dezvaluiri din culisele acestui sport, momente si evenimente din istoria gimnasticii pe plan mondial si national, relatari de la marile competitii, un capitol special fiind dedicat celei care a fost denumita „Flacara vie a Jocurilor Olimpice”.

Nadia-Copii-612x400„Nadia m-a indemnat sa scriu cartea… Eram la deschiderea salii din Onesti care ii poarta numele. N-as fi acceptat sa o lansez fara sa fie ea de fata! 32 de ani petrecuti la Federatia Internationala de Gimnastica, 40 – la federatia romana, 11 Olimpiade, 42 de Campionate Mondiale de gimnastica artistica, ritmica si aerobica, 34 de Campionate Europene sunt evenimente la care am luat parte si la care am vazut si am trait momente necunoscute, din culise. Le-am consemnat intr-o forma simpla, fara floricele, fiindca nu ma pricep la scris…. Sunt episoade de la Melbourne 1956 si pana la Londra 2012… Am cautat sa prezint intr-o forma simpla o istorie pe care am trait-o peste 40 de ani. Fara Nadia n-ar fi fost nici continutul, nici forma cartii. Pe langa personalitatea ei, am cautat sa vorbesc si despre colegele si gimnastele care au urmat-o pe podiumurile olimpice, mondiale si europene. Trei dintre ele, Monica Rosu, Silvia Stroescu si Sandra Izbasa sunt in sala. Le multumesc ca au venit, ca si tuturor celor care au umplut sala care poarta numele zeitiei de la Montreal”, a explicat autorul.

Nadia gimnaste“Cartea nu este despre Nadia Comaneci, este despre gimnastica romaneasca. Este important sa sarbatorim gimnastica romaneasca prin aceasta carte. Este bine ca acest volum sa existe, datorita lui nea Nicu (n.r. – Nicolae Vieru)”, a spus Nadia Comaneci.

„Sunt emotionata sa vad atatia prieteni care au fost alaturi de mine, colege de generatie, dar si sportive mai tinere. Sau pe generalul Marin Dragnea, care a condus sportul romanesc timp de 12 ani. L-am sfatuit pe nea Nicu, cum ii ziceam noi domnului Vieru, sa scrie o carte despre istoricul gimnasticii, pe care a slujit-o peste patru decenii, dintre care 32 la Federatia Internationala. Un bun cunoscator al fenomenului, pe care l-a urmarit, dupa cum imi spunea recent, la 11 editii ale Jocurilor Olimpice, la 42 de campionate ale lumii si la 34 de intreceri continentale. Cartea pe care a scris-o pana la urma trebuie citita de la un capat la altul, fiind pigmentata de momente nestiute de multi dintre noi”, a adaugat Nadia.

nadia1La finalul evenimentului, toti cei prezenti in sala au primit un exemplar al cartii „Calatorie in lumea gimnasticii”, atat Nicolae Vieru, cat si Nadia Comaneci, oferind autografe participantilor la eveniment.

Cartea „Calatorie in lumea gimnasticii” va fi disponibila la chioscurile de ziare din toata tara, incepand de joi, 22 octombrie, alaturi de cotidianul „Evenimentul zilei”, la pretul de doar 9,9 lei.

Alte stiri

 
 
 
 
 
 

Parteneri

X