Ce sport va face copilul tau?!
3210 vizualizariAtunci cand va ganditi sa inscrieti copilul la un sport, trebuie sa luati in calcul cat este de pregatit copilul, emotional si fizic. Inscrierea copilului la o activitate sportiva permanenta se recomanda sa fie de la 6-7 ani, pentru inceput antrenamentele fiind mai degraba niste ore de joaca, astfel evitam riscul sa nu devina frustrant si pentru copil si pentru dumneavoastra, lucru caare poate indeparta copilul definitiv de sport.
Dezvoltarea umana permite ca de la varstele mentionate sa ne dezvoltam nivelul potrivit de aptitudini fizice si de atentie necesare pentru a asculta indicatiile si a le aplica.
De ce sa faca sport?
De la fotbal la tenis su gimnastica, sporturile ofera copiilor sanse de a dobandi si perfectiona aptitudini, de a lucra cu alti copii si cu antrenorii si de a lua parte la competitii intr-un mediu sigur. Ei invata valoarea pregatirii si a provocarii unei competitii. Si, mai ales, sportul ofera oportuntati naturale si amuzante de a face exercitii fizice in mod regulat. Aceste rigori le va aplica ulterior si in procesul de scolar.
La ce sport il inscriem?
Atractia copilului pentru un sport sau altul o putem testa prin jocuri sau urmarind care sunt sporturile are il atrag, meregeti cu el la diverse competitii, urmariti reactiile de la televizor. Luati in considerare personalitatea copilului si nivelul lui de dezvoltare pentru a va asigura ca practicarea unui sport este o experienta pozitiva pentru toti. Daca il duceti la un sport s nu ii place, nu insistati, sunt multe alte sporturi pe care le poate practica. atentie, uneori este vorba doar de compatibilitatea cu antrenorul.
Cand este pregatit copilul sa practice un sport?
Luati in calcul cat este de pregatit copilul, emotional si fizic sa practice un sport. Un inceput prea timpuriu poate deveni frustrant si pentru copil si pentru dumneavoastra si poate indeparta copilul definitiv de sport. Desi prescolarii pot sa arunce si sa fuga, este necesar de obicei ceva timp inainte sa poata sa coordoneze cele doua aptitudini.
Desi exista programe sportive create pentru prescolari, (vezi Programul MiniMe) abia pe la 6-7 ani majoritatea copiilor dezvolta nivelul potrivit de aptitudini fizice si de atentie necesare pentru a asculta indicatiile si a invata regulile unui joc.
Sportul poate fi amuzant pentru copiii foarte mici si cei de gradinita, dar ar trebui sa nu fie axat pe competitie, ci pe a avea mai multe oportunitati amuzante de a fi activ.
Daca decideti sa va inscrieti copilul de 5 ani intr-o echipa sportiva, asigurati-va ca alegeti o echipa care pune accentul pe amuzament si aptitudinile de baza.
Alegerea unei discipline sportive, o problema dificila?
In cazul in care copilul manifesta un interes deosebit fata de un anumit sport, dati-i voie sa-l practice. Poate va va ingrijora riscul de ranire, mai ales intr-un sport de contact cum ar fi rugby-ul sau karate, dar cata vreme antrenorul le cere sportivilor sa foloseasca echipamentul de protectie, copilul practica sportul impreuna cu alti copii la fel de mari si de puternici, nu este o problema.
Cand alegeti un sport, ganditi-va la temperamentul copilului. Unii copii au o inclinatie naturala fata de sporturile de echipa, in timp ce altii se pot simti mai bine in activitati axate pe efortul individual. Exista un sport potrivit pentru fiecare – de la fotbal, baschet si volei pentru un copil inclinat spre sporturile de echipa, la tenis, gimnastica, scrima, karate, dans si inot pentru un copil care prefera sa joace de unul singur.
Nadia Comaneci: „Una dintre amintirile frumoase din copilarie este legat de momentul cand am pasit pentru prima data intr-o sala de gimnastica, aveam 6 ani si mama m-a dus la “Flacara”, prima mea echipa de gimnastica. Aveam foarte multa energie, iar saritul pe paturi, alergarile zi si noapte de colo-colo, pocnirea baietilor care nu ma lasau sa ma joc devenisera de nesuportat pentru mama. Cand am pasit in sala de gimnastica, am fost coplesita de dimensiunile ei, de propria timiditate si de nesfarsitele posibilitati de joaca oferite de fiecare saltea, capra, paralela sau barna. In realitate, era o mica sala de sport in care, cu mult efort si entuziasm, antrenorii stransesera cateva aparate de gimnastica.”
Este posibil sa fie necesare cateva incercari – sau cateva sezoane sportive – pana gasiti sportul potrivit pentru copilul dumneavoastra. Copiilor le ia ceva timp sa-si dea seama care sunt activitatile preferate.
Alegerea unui sport depinde de obiceiurile familiei
Inainte de a inscrie copilul la un sport, ganditi-va la modul in care antrenamentele si meciurile vor afecta viata de zi cu zi a copilului si a restului familiei:
- In ce mod va fi afectat timpul pe care il are copilul pentru lucruri ca temele, alte activitati si timpul petrecut cu familia si prietenii? Obtineti programul antrenamentelor si al meciurilor si sa alcatuiti programul unei saptamani obisnuite cu copilul dumneavoastra. Este important pentru copil sa-i ramana timp de odihna, de gandire creativa si de joaca libera atunci cand nu face nimic altceva. Acest rest de timp ii poate ajuta oferindu-i energia necesara pentru activitatile lui.
- Cum va afecta sportul ales planurile celorlalti membri ai familiei? Multe activitati sportive au antrenamente si competitii numai la sfarsit de saptamana, ceea ce poate fi o problema daca familia obisnuieste sa faca mici excursii la sfarsit de saptamana.
- Daca aveti mai multi copii care practica diverse sporturi, cum veti coordona transportul lor la antrenamente si la competitii? Cat de implicat doriti sa fiti ca parinte in acel sport si cat de implicat doreste copilul sa fiti? Cluburile sportive cauta de multe ori parinti care sa se ofere sa faca totul, de la antrenorat la asigurarea gustarilor si a transportului. Implicarea dumneavoastra – ca antrenor sau in alt rol –poate fi un mod grozav de a petrece timp cu copilul si de a-i arata ca sunteti interesati de ceea ce face.
Cel mic vrea sa renunte la a face sport – ce facem?
Indiferent cat de entuziast ar fi copilul cand il inscrieti la un sport, poate veni un moment cand vrea sa renunte. Daca vine si va roaga asta, incercati sa aflati care este motivul. Poate fi ceva nesemnificativ si remediabil, ca un echipament care nu-i vine bine, sau poate fi o problema mai mare, cum ar fi faptul ca nu se inetelege bine cu antrenorul sau cu copiii din echipa. Ar putea si faptul ca pur si simplu nu-i place sportul.
Daca face parte dintr-o echipa care se bazeaza pe participarea lui sau a ei, ar trebui sa-i explicati importanta retragerii sale pentru acel sezon competitional. Daca nu este cazul, ganditi-va ce ati dori sa invete copilul din aceasta experienta si cum il va afecta renuntarea.
Cand copilul are un program supraincarcat sau este nefericit, renuntarea poate fi decizia cea mai potrivita. Dar tot este important sa aiba activitate fizica in fiecare zi, chiar daca nu mai practica un sport.
Sanatatea este importanta in practicarea unei activitati sportive
Copilul ar trebui sa fie examinat de medic inainte de a incepe orice program de sport sau de fitnes. Copiilor care au anumite probleme medicale pot avea dificultati in practicarea unui sport. In cazuri mai rare, un medic poate gasi o boala nediagnosticata pana atunci care ar putea afecta practicarea unui sport de catre copil. Este esential sa mergeti la medic pentru un consult, sunt unele cluburi sportive care au propriul lor medic si care poate spune daca copilul poate sau nu sa practice un anumit sport