Clujul, alternativa la Bucuresti pentru Campionatele Europene de gimnastica din 2017
4053 vizualizariPresedintele FR Gimnastica, Adrian Stoica, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca organizarea CE de gimnastica artistica din 2017 la Bucuresti este pusa in pericol de intarzierea constructiei noii sali polivalente din Capitala, astfel ca a inspectat sala din Cluj, de 7.200 de locuri, „o potentiala gazda”.
Romania va organiza in 2017 Campionatele Europene de gimnastica artistica, eveniment care ar urma sa se desfasoare in noua sala polivalenta din cadrul Complexului „Lia Manoliu”, dar a carei constructie nu a fost inca inceputa, lucrarile fiind intarziate din cauza contestatiilor facute la licitatia de acordare a contractului.
In aceste conditii, singura varianta viabila pentru organizarea Campionatului European din 2017 devine Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, aceasta fiind cea mai mare si moderna din Romania in prezent.
„Se cauta o varianta pentru organizarea Campionatului European din 2017, care va fi organizat in Romania. Am fost la Cluj-Napoca , am vazut noua sala de acolo, facem studii de fezabilitate daca se poate organiza acolo si vom vedea ce va fi. Cert este ca o decizie trebuie luata pana in septembrie, iar apoi depindem si de acordul forului european UEG”, a declarat Adrian Stoica, pentru MEDIAFAX.
Adrian Stoica a mentionat ca bugetul complet al competitiei nu a fost inca decis, dar cu siguranta mutarea unui asemenea eveniment la Cluj-Napoca ar insemna „cresteri semnificative de buget”.
Presedintele FRG a vorbit si despre conditiile gasite la Cluj-Napoca, in Sala Polivalenta de 7.200 de locuri. „Sala in sine e foarte OK, foarte buna, se preteaza oricarei competitii de gimnastica, chiar si de nivelul unui Campionat Mondial, pentru organizarea caruia sala de competitie trebuie sa aiba minimum 6.000 de locuri. Am gasit si unele probleme legate de anexe, nu anexele salii, care sunt in regula, ci e vorba de sali de antrenament sau de incalzire, necesare la o asemenea competitie. Lucram pe ce variante ar fi si vom vedea ce solutii gasim”, a spus Stoica.
Stoica a precizat ca, in privinta constructiei noii sali polivalente de la Bucuresti, nu sunt prea multe de spus.
„La Bucuresti nu am ce sa fac, exista niste proceduri legale si care permit sa se faca 1.001 de contestatii si sa se intarzie o lucrare cu anii. E foarte pagubos, e greu sa planifici un eveniment de asemenea anvergura in aceste conditii. Lucrurile nu sunt simple, nu discutam despre legi, ele exista si se aplica, dar pentru noi devine foarte complicat sa mai planificam asemenea competitii, plus ca ne facem si de ras. Ca sa inchei, as mai putea spune ca sunt eforturi foarte mari, iar federatia va face tot ce poate pentru organizarea acestui Campionat European. Pacat insa ca ne facem o vara fierbinte, ca parca nu e indejuns de fierbinte asa cum e”, a conchis Adrian Stoica.
Romania a obtinut in 23 ianuarie dreptul de organizare al CE de gimnastica artistica din 2017 in detrimentul Danemarcei, in urma reuniunii Comitetului Executiv de la Lausanne.
Presedintele FR Gimnastica, Adrian Stoica, declara atunci, pentru MEDIAFAX, ca infrastructura necesara organizarii CE din 2017 a fost prezentata la sedinta Comitetului Executiv doar „in poze”.
„Noi am prezentat niste poze, iar ele trebuie sa devina realitate. Ma refer la noua sala polivalenta din Bucuresti. Responsabilitatea se intinde pe mai multi ani si include mai multi factori responsabili, nu doar federatia”, spunea Stoica.
Constructia noii salii polivalente de la Bucuresti, de 12.000 de locuri, din Complexul Sportiv National „Lia Manoliu”, in care ar urma sa se desfasoare CE de gimnastica, feminin si masculin, din aprilie 2017, nu a fost inca inceputa.
Ministrul Tineretului si Sportului, Gabriela Szabo, declara, in luna mai, ca Guvernul are fondurile pentru Sala Polivalenta din cadrul Complexului Sportiv National „Lia Manoliu”, dar lucrarile sunt intarziate din cauza contestatiilor facute la licitatia de acordare a contractului de constructie.
Sala Polivalenta din Cluj-Napoca a fost inaugurata oficial, in octombrie 2014, dupa o investitie de 70 de milioane de lei. Constructia acesteia s-a intins pe patru ani, din cauza mai multor contestatii la lucrari.
Lucrarile au inceput in anul 2010, insa au fost stopate la inceputul anului 2012, in faza de executie a circa 65 la suta, printr-o decizie a instantei. Ulterior, ele au fost reluate, in urma reluarii licitatiei, care a fost castigata de aceleasi firme, asocierea Con-A cu Nisal si InterSport.
Sala Polivalenta este omologata pentru baschet, volei si handbal, dar poate gazdui competitii internationale de box, arte martiale, gimnastica, scrima, tenis de masa, tenis de camp sau badminton. Sala dispune de scaune retractabile si de un cub video cu LED-uri, de cinci pe trei metri, similar cu cele folosite in campionatul american de baschet, NBA, care permite redarea transmisiilor in direct a competitiilor sportive.
Sala Polivalenta din Cluj-Napoca are o capacitate de 7.200 de locuri, dar se poate extinde pana la 10.000 de locuri.
Editia Campionatului European din 2017 va fi a doua gazduita de tara noastra dupa cea din 1957, prima a competitiei.
Alte stiri
- Ghita Muresan ii invata pe copiii din Cluj sa joace baschet
- Irina Begu o va intalni pe Olga Govortova in primul tur al turneului WTA de la Toronto
- Zece premii pentru olimpicii romani participanti la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica
Pingback: Perechea Irina Begu/Raluca Olaru, debut victorios la turneul de tenis de la Toronto - Fundatia Nadia Comaneci
Pingback: Lucian Bute vrea sa devina campion mondial pentru a doua oara - Fundatia Nadia Comaneci