De ce este Bănel Nicoliță un model pentru mine?

2289 vizualizari
Banel Nicoliță

Banel Nicoliță

Autor: Mircea Radu

Am aflat de pe Wikipedia că Bănel Nicoliță s-a născut pe 7 ianuarie 1985, la Făurei, în județul Brăila. Toată lumea îl știe. Acum este un fotbalist cunoscut. Probabil nu toți cei care au auzit de el știu însă că s-a născut într-o familie foarte săracă, de etnie rromă. Că a jucat fotbal de la 14 ani la clubul din localitatea natală, Unirea Făurei, iar de la 16 ani la Dacia Unirea Brăila.

Bănel Nicoliță a debutat în divizia A la 19 ani. A jucat pentru Steaua București, Poli Timișoara, A.S. Saint-Étienne, F.C. Nantes, F.C.Viitorul, A.S.A. Târgu Mureș, Aris Limassol. Bănel Nicoliţă a jucat pentru Steaua Bucureşti în grupele UEFA Champions League, de trei ori consecutiv, contabilizând 15 meciuri în această competiţie. Este al doilea stelist ca număr de meciuri (64) în competiţiile europene. A fost decorat cu „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu o baretă în anul 2006 și „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu două barete în anul 2008.                          

Ce îl face atât de special pe Bănel Nicoliță încât a devenit un model pentru mine, Radu, care am 17 ani? Poate faptul că mă asemăn cu el la culoare, deși nu știu dacă sunt de etnie rromă… pentru că eu nu îmi cunosc părinții. Poate faptul că sunt pasionat de sport, dar nu îl practic… deoarece nu cred că sunt destul de talentat. Poate faptul că s-a dovedit atașat de familia lui, ajutându-și părinții atunci când și-a îmbunătățit situația materială. Poate faptul că acum s-a întors în localitatea natală să ajute echipa care l-a lansat. Poate pentru că a ajuns la un nivel destul de înalt în fotbalul românesc prin multă muncă… muncă cinstită, deși face parte dintr-o familie și foarte săracă și de etnie romă. Știm toți că reprezentanții etniei rome suportă în diverse contexte criticile conaționalilor, confruntându-se cu atitudini discriminatorii, că mulți au reușit să își depășească limitele și complexele, afirmându-se în diferite domenii și reușind să construiască chiar cariere de succes. A avut și Bănel Nicoliță parte de multe manifestări jignitoare. Spre exemplu, atunci când s-a transferat de la Steaua la Saint Etienne, cotidianul britanic The Guardian scria: „St. Etienne a cumpărat un țigan, în timp ce Franța plătește țiganii ca să scape de ei!”.

Declarația lui Bănel Nicoliță, „Joc pentru etnia mea şi pentru imaginea României. Vreau să fiu un exemplu pozitiv pentru comunitatea rromă şi să ofer o imagine bună ţării în străinătate. Nu mi-e ruşine de originile mele. Sunt rrom şi mă mândresc! Totuși, mă simt mai mult român decât rrom”, îi demonstrează calitatea de om excepțional și explică de ce poate fi un model pentru mine.

Articol publicat în cadrul proiectului “Scrie istorie! Ro-mândria!”, autor elev Mircea Radu, Colegiul Tehnologic „Grigore Cerchez” București

 
 

Comments are closed.

 
 
 
 

Parteneri

X