Dor Geta Popescu – Ma simt speciala, lumea se vede foarte frumos de la 6.800 de metri

1930 vizualizari
Dor Geta Popescu a devenit, la varsta de 12 ani si 5 luni, cea mai tanara persoana din lume care a cucerit cel mai inalt vulcan de pe planeta

Dor Geta Popescu a devenit, la varsta de 12 ani si 5 luni, cea mai tanara persoana din lume care a cucerit cel mai inalt vulcan de pe planeta

Dor Geta Popescu, care la varsta de 12 ani si 5 luni a devenit cea mai tanara persoana din lume care a cucerit cel mai inalt vulcan de pe planeta, Ojos del Salado (Chile), a declarat, marti seara, la intoarcerea in tara, ca se simte speciala si ca lumea se vede foarte frumos de la 6.893 de metri.

”Sunt foarte fericita, ma simt speciala. A fost greu, am mers zece zile la aclimatizare, iar in a unsprezecea zi am mers spre varf. Au fost noua ore si ceva de mers pe o panta abrupta, iar ultima portiune a fost de catarat. Varful e intr-o zona arida. Lumea se vede foarte frumos de la 6.800 de metri. Se vedeau numai munti in mai multe planuri, cred ca in vreo zece planuri. Mi-a placut foarte mult. Pe Mos Craciun nu l-am vazut pe acolo… Dar la mine deja a venit, mi-a adus un nou record de varsta. Sunt norocoasa ca am ajuns la peste 6.800 de metri altitudine. Parintii copiilor de obicei nu prea au timp, dar tata are timp si asta m-a ajutat”, a spus tanara alpinista la sosirea pe Aeroportul Henri Coanda, citata de AGERPRES.

Ea a explicat ca s-a antrenat tot anul pentru a reusi ascensiunea vulcanului Ojos del Salado. ”Cel mai mult mi-a placut momentul in care am ajuns pe varf. Eram foarte fericita pentru ca eram cea mai tanara persoana din lume care a ajuns pe acel varf si ma bucuram. Ziua de varf a fost insa si cel mai greu moment al expeditiei. Era o panta foarte abrupta si era greu, dar am reusit. M-am antrenat tot anul pentru aceasta expeditie”, a adaugat ea.

Dor Geta Popescu se gandeste deja la urmatoarele expeditii: ”Eu am inceput alpinismul la trei ani, am vazut asta la tata si mi-a placut. Pentru mine urmeaza acum in februarie expeditia pe Aconcagua, cel mai inalt munte al Americii de Sud. Si apoi vreau sa fac circuitele ŤSeven Volcanoesť si ŤSeven Summitsť”.

Tatal ei, Ovidiu Popescu, care a insotit-o in expeditie, a declarat pe Aeroportul Henri Coanda ca nu s-a indoit nicio clipa ca Geta va reusi sa bata recordul de varsta pe cel mai inalt vulcan al lumii.

”Ma bucur ca fata mea are aceea pasiune si ca face performanta la Club Sportiv Montan Altitudine. Ma simt foarte bine cu ea in expeditie, e bine antrenata, lupta foarte mult. Dupa zece zile de aclimatizare, dintre care noua la peste 4.000 de metri altitudine, intr-o clima specifica in care nu a mai fost, ea putea sa-si piarda elanul, avand in vedere ca are 12 ani. Dar si in ziua de varf era foarte motivata si hotarata, chiar daca vantul batea cu 80-90 de kilometri pe ora si la viteza aia escalada devine dificila. Nu m-am indoit nicio clipa ca va reusi”, a spus Ovidiu Popescu.

El se bucura ca recordul de varsta a revenit in familie, deoarece reusita celeilalte fiice, Crina Coco Popescu, fusese batut de o alpinista din Statele Unite ale Americii. ”Coco a urcat pe Ojos del Salado la 14 ani si vreo cinci zile, iar din expeditia aceea ea a fost singura care a ajuns pe varf. Dupa aceea recordul ei de varsta a fost batut de o americanca, dar acum Geta a readus recordul in Romania si in familie”, a afirmat alpinistul.

Ovidiu Popescu asteapta acum o hotarare a unei instante judecatoresti din Mendoza (Argentina), pentru ca Geta sa poata urca pe Aconcagua la sfarsitul lunii ianuarie. ”Pentru Geta urmeaza Aconcagua in ianuarie-februarie, dar asteptam o hotarare judecatoreasca din Mendoza, pentru ca e tanara si are nevoie de asa ceva pentru a intra in parcul national. Va fi tot un record mondial de varsta pentru ca o americanca a incercat anul trecut la 12 ani si nu a reusit. Iar Geta ar merge pe ruta normala. In mai va fi Pico de Orizaba (Mexic) si in iunie McKinley, cel mai inalt varf din America de Nord, un munte extrem de dificil, tot pentru record mondial de varsta. E un record vechi acolo, detinut de o americanca facut la 13 ani si jumatate”, a adaugat Ovidiu Popescu.

La 8 decembrie 2015, sportiva Dor Geta Popescu, membra a expeditiei Clubului Sportiv Montan Altitudine, din Rasnov, a reusit ascensiunea celui mai inalt vulcan al lumii, Ojos del Salado, din Chile, aflat la o altitudine de 6.893 metri.

Dor Geta Popescu, in varsta de 12 ani si 5 luni, a atins varful in jurul orei locale 12,40 (07,40 ora Romaniei) si a devenit cea mai tanara persoana din lume care realizeaza acest lucru.

Expeditia si-a atins astfel scopul, Geta avand ca obiectiv finalizarea Circuitului ”Seven Volcanoes” (cei mai inalti sapte vulcani din lume, respectiv cel mai inalt vulcan de pe fiecare continent) si a Circuitului ”Seven Summits” (cel mai inalt varf muntos de pe fiecare continent) pana la varsta de 14 ani, in anul 2017, si sa devina prima alpinista din lume, dar si cea mai tanara, care sa incheie cele doua circuite.

Prin aceasta reusita, tanara romanca, legitimata la Clubul Sportiv Montan Altitudine si sportiva a Federatiei Romane de Alpinism si Escalada (FRAE), isi trece in palmares al patrulea varf din Circuitul ”Seven Volcanoes”, dupa Damavand (Iran/Asia), Kilimanjaro (Tanzania/Africa) si Elbrus (Rusia/Europa).

Alte stiri

 
 

Comments are closed.

 
 
 
 

Parteneri

X