Federatia Romana de Handbal va retrage tricoul cu numarul 10 din echipa nationala, in memoria lui Gheorghe Gruia

1390 vizualizari
Gheorghe Gruia a decedat la varsta de 75 de ani

Gheorghe Gruia a decedat la varsta de 75 de ani

Federatia Romana de Handbal (FRH) va retrage definitiv tricoul cu numarul 10 din echipa nationala, in luna ianuarie, in cadrul unei ceremonii speciale la meciul Romania – Finlanda de la Baia Mare, in memoria fostului mare jucator Gheorghe Gruia, decedat miercuri, in Mexic, la varsta de 75 de ani.

Gheorghe Gruia este un simbol al handbalului nu doar din Romania, ci de pe intreaga planeta. In 1992, el a fost numit ”cel mai bun jucator al tuturor timpurilor” de catre Federatia Internationala de Handbal. Distinctia a completat cariera unica a unui jucator care a fost supranumit ”mana de aur” a handbalului romanesc, se arata in comunicatul FRH, preluat de AGERPRES.

Gheorghe Gruia a castigator doua titluri mondiale, in 1964 si 1970, si o medalie de bronz la Campionatul Mondial din 1967. De asemenea, Gheorghe Gruia este medaliat cu bronz la Olimpiada din 1972. In competitiile de club, Gheorghe Gruia a devenit in 1968 campion al Europei cu Steaua. Alaturi de clubul militar, caruia i-a daruit intreaga cariera, a cucerit nu mai putin de opt titluri de campion.

„Cu povestile despre Gheorghe Gruia am crescut. Nu l-am vazut jucand decat pe vechile inregistrari dar cele auzite despre el mi-au marcat adolescenta si tineretea. Mai tarziu cand l-am cunoscut, povestile au palit. Rar mi-a fost dat sa vad om mai viu, mai ager si spiritual. A plecat dintre noi de doua ori. Prima oara cand a ales Mexicul si a lasat un gol in Familia Handbalului Romanesc. Dar legenda a crescut! A doua oara, astazi, a plecat dintre noi de tot! Dumnezeu sa-l ierte! Ramai vesnic in memoria noastra, Nea Gurita!”, afirma presedintele FRH, in comunicatul mentionat.

Alte stiri

 
 
 
 
 
 

Parteneri

X