Fota și bundița, ia și cămașa – portul bunicilor noastre a ajuns pe marile scene ale lumii
1618 vizualizari
Articol publicat în ziarul Scrie istorie! Ro-mândria!
Autor: Miruna Maria Stanciu
Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”
„La Blouse Roumaine” sau primul moment de glorie al faimoasei ii românești i se datorează lui Henri Matisse care, în 1940, pictează în ulei tabloul inspirat de personalități precum Elvira Popescu, Elena Văcărescu, Anna de Noailles sau Martha Bibescu. Pictura este fascinantă, însă artistul nu a dezvăluit identitatea muzei. Opera înfățișează o tânără ce poartă o ie bogat decorată, cu părul strâns și o fotă albastru cobalt, pe fundal roșu. Aceasta a reprezentat un elogiu adus frumuseții prin simplitate al portului tradițional românesc. Tabloul poate fi admirat și astăzi la Muzeul Național de Artă Modernă din Paris.
Patru decenii mai târziu, o importantă casă de modă pariziană, Yves Saint Laurent, preia ia românească în colecția Haute Couture toamna-iarnă 1981 și o transformă în piesa care o va consacra pâna în ziua de astăzi.
Cămașa care te apără de descântece
Povestea bluzei tradiționale începe acum mai mult de două mii de ani, însă ia, așa cum o cunoaștem în prezent, datează de acum aproximativ 400 de ani. Ia tradițională românească este confecționată din pânză albă de cânepă, bumbac, in sau borangic și este încrețită și împodobită la gât și pe mânecile bufante cu broderii geometrice, din fire de arnici, moulineu, mătase sau betea, în cromatica specifică zonei în care a fost făcută. Cele mai utilizate culori sunt roșul, violetul, galbenul și albastrul pentru bluzele purtate în zile de sărbătoare, iar negrul și albul sunt folosite pentru zilele petrecute la serviciu. Există trei tipuri de ii. Camașa întreagă, cea mai veche, care era lungă până la gambe și despre care se spunea că te poate apăra de blesteme și descântece. A doua, chenarul, este ia clasică, cea mai cunoscută. Este modelul simplu, care este purtat și în prezent. Cea din urmă, platca, este cea mai împodobită și festivă. Este reprezentată de un costum distins, care se găsea mai rar, mai ales în zonele rurale. De cele mai multe ori era brodată cu fire prețioase și cu margele și era purtată de persoanele înstărite, la ocazii speciale, cum ar fi nunțile.
Adele a pozat în Vogue cu o bluză de inspirație românească
Dar ia nu este singura piesa tradițională care se bucură de o popularitate masivă. Multe case de modă foarte cunoscute, din întreaga lume, au manifestat un interes deosebit pentru croiul clasicei fote, dar și al cojoacelor și bundițelor tradiționale.
Datorită acestor branduri importante, care au facut cunoscute straiele tradiționale, ia a fost purtată în ultimii ani și de celebritați precum cântareața britanica Adele, care s-a lasat fotografiata pentru Vogue USA 2011. Bluza artistei a fost creata de designerul Tom Ford, pe care l-a inspirat celebra bluză românească.
Astfel, din cufărul bunicii, stilizat și adaptat, cu accente moderne, ajuns direct pe podiumul Săptămânii Modei, portul românesc a făcut înconjurul lumii în ultimele decenii. Anul acesta, cămașa cu altiță, o altă denumire pentru ie, are chiar șansa de a deveni parte din Patrimoniul Imaterial al UNESCO.