Gabriela Szabo: E greu sa critic cand gimnastii mai au de concurat
1391 vizualizariGabriela Szabo, alaturi de gimnastii romani. Sursa foto: mts.ro
Ministrul Tineretului si Sportului, Gabriela Szabo, a declarat, marti, ca ii vine foarte greu sa critice rezultatele gimnastilor romani la Mondialele de la Glasgow atata timp cat acestia sunt inca in competitie, informeaza AGERPRES.
”Va dati seama ca in calitate de ministru al Tineretului si Sportului nu este usor si simplu sa privesti esecul sportivilor tai. Cert este ca avem nevoie de unitate, asteptam sa se intoarca acasa delegatia Romaniei. Sportivii sunt inca in concurs. Este foarte greu pentru mine, ca om de sport inainte de toate sa incep sa critic, in contextul in care ei mai au de concurat. Hai sa se intoarca mai intai acasa, apoi sa facem o analiza si sa vedem ce trebuie sa facem pentru a imbunatati lucrurile acolo la Federatia Romana de Gimnastica,” a declarat Szabo, prezenta la inaugurarea Laboratorului de tehnologia performantei sportive din cadrul Institutului National de Cercetare pentru Sport (INCS).
Szabo a mai spus ca gimnastii romani au toata sustinerea sa, deoarece ”federatia de gimnastica este una dintre cele mai importante federatii nationale. Gimnastica este considerat brand de tara, asa ca au tot suportul meu si toata sustinerea, indiferent ca este acum un esec pentru sportul romanesc”.
”Doar impreuna ne putem ridica si sa trecem mai departe. Vin din sportul de performanta, vin din mijlocul lor si este cumplit, sa mergi afara, in lateral, si sa critici. Nu. Hai sa criticam in interior si abia apoi sa iesim in exterior pentru a comunica ce solutii am gasit pentru redresarea situatiei de la Federatia Romana de Gimnastica”, a adaugat ministrul, amintind ca a incercat sa ofere toate conditiile de pregatire pentru lotul de gimnastica, a reabilitat intr-un timp foarte scurt sala de antrenament, a cumparat cele mai bune materiale de antrenament.
Intrebata cum comenteaza solicitarea presedintelui COSR de luni pentru a se face apel la antrenori mai vechi din gimnastica, este vorba despre Forminte, Maria Bitang si Octavian Bellu, pentru redresarea situatiei, Gabriela Szabo a spus: ”Stiti cum este, suntem la un sport individual, nu avem un sport de echipa unde de pe margine putem sa tipam, nu mai avem nevoie de acest antrenor. Nu. Eu am o alta mentalitate. In sport se intampla asemenea situatii neprevazute. Sa fim alaturi de ei, sa stam de vorba inclusiv cu antrenorii si sportivii, sa vedem unde s-a gresit, pentru ce s-a gresit sa sa imbunatatim cat de repede se poate. Oricum eu lucrez pentru 2020, pentru 2024. Tot ceea ce fac astazi este sa performam in 2020, 2024 si sa salvam tot ceea ce se mai poate salva pana la Rio 2016”.
”Mare lucru nu mai avem ce face, pregatirile pentru Olimpiada nu se realizeaza cu un an sau doi ani inainte, pregatirea pentru Olimpiada dureaza patru ani, opt ani de zile, asa ca mare lucru in momentul de fata, va spun cu toata sinceritatea si ca om care are o experienta, in acest domeniu, mare lucru nu mai putem sa facem. Important este acum sa le oferim tot ce au nevoie in pregatire ca sa iesim cat de cat onorabil din aceasta competitie”, a apreciat Szabo.
In legatura cu propunerea presedintelui COSR, Alin Petrache, de cooptarea unui antrenor strain, expert in pregatirea pentru aparatul „paralele inegale”, Gabriela Szabo a spus: ”Sa imi dati voie sa nu comentez aceasta afirmatie a colegului meu. Consider ca avem extrem de multi antrenori bine pregatiti, care in momentul de fata nu mai sunt in sistemul nostru. Federatiile ar trebui sa lupte putin sa ii readuca inapoi la loturile nationale si sa vedem ce mai putem face pana la Rio. Dar, cum am spus, mare lucru pana la Rio nu prea mai avem ce face, decat sa pregatim Olimpiadele din 2020, 2024”.
Intrebata daca este sceptica, din acest punct de vedere, Gabriela Szabo a aratat: ”Eu sunt o optimista de felul meu, aceasta este starea sportului. Important este sa nu ne panicam si sa gasim solutii pentru viitor. Solutia este in acest moment sa aruncam cat mai multe seminte in cat mai multe locuri, sa avem o viziune pentru sportul romanesc si sa incepem sa crestem baza de selectie pentru marea performanta. Nu intamplator, din anul 2004, am initiat si m-am implicat in campanii de promovarea a sportului, tocmai pentru a largi baza de selectie, pentru marea performanta. Este mult de lucru, dar important ca impreuna sa muncim in continuare cu perseverenta si sa dea Dumnezeu sa iasa competitiile asa cum ne dorim cu totii. Sportul este un domeniu extrem de important”.
Gabriela Szabo s-a referit si la meciul Simonei de marti, cu Maria Sarapova, la Turneul Campioanelor: ”Tinem pumnii tuturor sportivilor romani care sunt in competitii, atat la tenis, cat si la gimnastica, tuturor sportivilor care sunt in pregatire. Sa fie sanatosi si sa ne bucure cu rezultatele lor! Suportul meu il au, facem in continuare eforturi extrem de mari pentru a nu le lipsi nimic sportivilor romani din drumul lor spre performanta. Din pacate, nu totdeauna depinde de cei care conduc, depinde si de cei care manageriaza federatiile”.
La Mondialele de gimnastica artistica de la Glasgow, dupa calificari, echipa feminina s-a clasat pe locul 13, iar cea masculina pe 14, ratand finala si calificarea directa la Olimpiada. Ambele loturi vor lupta pentru calificarea la JO din 2016 in cadrul unui turneu preolimpic cu 8 echipe, din care se califica 4, Larisa Iordache, Laura Jurca si Cristian Bataga sunt calificati in concursurile la individual compus, de joi si vineri, iar Marian Dragulescu a obtinut calificarea in finala de duminica, la sarituri.
Alte stiri
- Halep pierde primul meci cu Sarapova la Turneul Campioanelor
- MTS sustine gimnastica romaneasca, dupa rezultatele partiale de la Glasgow
- Echipa masculina a Romaniei a ocupat locul 14 in calificari la Campionatul Mondial de gimnastica
Pingback: Fundatia Nadia ComaneciRomania, campioana europeana la taekwondo ITF, in proba de tehnici speciale - Fundatia Nadia Comaneci