La ce varsta incep copiii un sport de performanta

7575 vizualizari
La ce varsta incep copiii un sport de performanta

Beneficiile practicarii unor activitati sportive in dezvoltarea fizica si psihica a unui copil sunt numeroase. Dar cand ar trebui copilul sa se antreneze intr-un singur sport, pentru a face performanta?

Sporturile care necesita specializare timpurie (intre 5 si 7 ani) pentru obtinerea performantei sunt in special cele acrobatice si artistice: patinajul artistic si gimnastica artistica, de exemplu. In asemenea sporturi, este necesar ca sportivii sa isi formeze abilitati complexe inainte de puseul de crestere din pubertate, potrivit suntparinte.ro.

Sporturile cu specializare tarzie sunt restul sporturilor, in care specializarea poate avea loc dupa 10-12 ani, in cazul fetelor si 12-14 ani, in cazul baietilor.

Cercetatoriii Cote, Lidor si Hackfort, in 2009 au publicat un studiu in care prezinta diferenta dintre diversificarea timpurie a sporturilor (practicarea mai multor sporturi) si alegerea unui singur sport de timpuriu pe care sa il practice copiii.

Iata cateva dintre concluziile lor:

  • ”Participarea in copilarie la mai multe sporturi nu impiedica obtinerea performantei in sporturi in care aceasta se obtine dupa perioada de maturizare, mai tarziu in dezvoltarea copilului”
  • ”Diversificarea timpurie a sporturilor este relationata cu o cariera mai indelungata in sport si influenteaza pozitiv implicarea pe termen lung in sport”.
  • ”O buna parte din joaca sportiva a copiilor din primii ani de viata le dezvolta autocontrolul si pune bazele motivatiei intrinseci prin implicarea in activitati placute”.
  • ”O buna parte din jocurile sportive diverse la care participa copiii implicati in mai multe sporturi ii ajuta sa isi formeze abilitati sportive care vor fi apoi valorificate in sportul ales pentru specializare”.
  • ”La finalul ciclului gimnazial, in jurul varstei de 13 ani, copiii ar trebui sa poata alege daca vor sa continue sa practice sportul pentru performanta sau doar in scop recreational.
  • ”Copiii intrati deja in adolescenta, in jurul varstei de 16 ani si-au dezvoltat deja abilitatile fizice, cognitive, sociale, emotionala si motorii necesare efortului depus pentru a obtine performanta intr-un anumit sport”.

Inainte de practicarea unui sport de performanta, specialistii recomanda ca parintii sa incerce sa ofere copiilor o paleta larga de sporturi pe care sa le practice de la varste mici. Este important insa sa discuti cu antrenorul copilului pentru a afla care este varsta de la care este necesara specializarea in sportul practicat de copil.

MiniMe sau cum ii incurajam pe copii sa iubeasca sportul, de la cele mai fragede varste

Fundatia Nadia Comaneci a demarat in urma cu aproape patru ani un program care se doreste a fi un raspuns la una dintre problemele cu care se confrunta societatea de astazi – dezvoltarea armonioasa a copiilor din punct de vedere intelectual, motric, psihic si emotional.

Proiectul MiniMe, lansat de Fundatia Nadia Comaneci, este un program educativ si sportiv, non-competitional, dedicat copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 12 ani. In cadrul acestui proiect, a fost deschis Centrul MiniMe in salile caruia se desfasoara cursuri de dezvoltare fizica si dezvoltare personala dedicate copiilor.

Printre cursurile de miscare organizate in cadrul Centrului MiniMe se numara: MiniMe Baby Gym – curs de educatie fizica pentru copii de 1 – 3 ani, MiniMe Sportiv – curs de sport pentru copii de 3 – 6 ani, MiniMe Baby Dance – curs de dans pentru copii de 2- 3 ani, MiniMe Dance – curs de dans pentru copii de 4 – 7 ani, MiniMe Ballet – curs de balet pentru copii de 4 – 7 ani si MiniMe Ju-Jitsu – curs de arte martiale pentru copii de 4 – 12 ani. Din toamna, agenda MiniMe va include si alte cursuri de miscare, precum curs de gimnastica artistica, curs de aerobic si cursuri de miscare pentru pereche copil + mamica.

Programul MiniMe nu isi propune sa organizeze in mod special cursuri de performanta, ci mai ales sa ii incurajeze pe copii sa vina cu placere in sala de sport si sa iubeasca sportul de la cele mai fragede varste. Insa, in cazul constatarii unor abilitati speciale, antrenorii MiniMe ii vor indemna pe parinti sa mearga la diferite cluburi sportive pentru a face performanta. Detalii si inscrieri la office@cursuriminime.ro.

Alte stiri

 

 
 
 
 
 
 

Parteneri

X