Lansarea portalului e-aptitudini
2766 vizualizariIn 1 martie 2010, Aula Bibliotecii Centrale Universitare“Carol I” din Bucureşti a găzduit lansarea portaluluiwww.e-aptitudini.ro, desfăşurată în contextul campaniei europene eSkills Week 2010.
Lansat în România în octombrie 2009, programul e-aptitudinieste dezvoltat de Consorţiul format din: Junior Achievement România, Fundaţia Nadia Comăneci, Fundaţia EOS – Educating for an Open Society, Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă, reţeaua ecentre.ro, Hai pe net!, Asociaţia Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, EurActiv, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor publice din România, BiblioNet şi Microsoft România.
La eveniment au participat: Varujan Pambuccian, ambasador eSkills în România, Liliana Preoteasa, Director general Direcţia generală Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului,Ştefania Eugenia Popp, CEO Junior Achievement România,Paula Apreutesei, Business Strategy Manager Microsoft România, Dragoş Adrian Neagu, prim vicepreşedinte ANBPR, reprezentanţi ai societăţii civile, ai companiilor furnizoare de cursuri în domeniul IT, ai membrilor Consorţiului e-aptitudini şi ai presei.
“Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului salută iniţiativa Consorţiului e-aptitudini, care vine să completeze într-un mod aplicat şi la obiect preocuparea ministerului pentru tehnologiile IT&C”, a declarat Liliana Preoteasa, Director general Direcţia generală Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Portalul www.e-aptitudini.ro este un loc al întâlnirii cererii cu oferta educaţională, precum şi un important mijloc de orientare pentru membrii comunităţii, indiferent de vârstă, pregătire şi profesie, în consultarea sistematizată a ofertei naţionale de cursuri şi resurse educaţionale în domeniul formării şi perfecţionării deprinderilor necesare utilizării calculatorului şi mijloacelor IT.
Oferta de cursuri şi resurse educaţionale este prezentată pe portal într-un model piramidal cu trei niveluri: cunoştinţe IT de bază, cunoştinţe IT pentru angajabilitate şi antreprenoriat, cunoştinţe pentru profesioniştii în IT, cu focus pe primul nivel.
“Prin portalul pe care l-am lansat ieri şi care reuneşte eforturi din partea unor profesionişti din companii, ONG-uri şi instituţii publice, dorim să oferim un reper la nivel naţional în domeniul ofertei de cursuri şi resurse în domeniul IT. Practic, oferim o platformă deschisă, în care invităm toţi furnizorii de educaţie în domeniul IT&C şi pe toţi cei interesaţi de formarea şi dezvoltarea e-aptitudinilor.
Conceptul www.e-aptitudini.ro se bazează pe două elemente-cheie: obţinerea unui feedback obiectiv din partea utilizatorilor legat de calitatea cursurilor promovate prin intermediul portaluluişi postarea acestui feedback nemijlocit pe portal; accesarea portalului în mod gratuit de către toţi utilizatorii. Pe viitor, membrii Consorţiului intenţionează să găsească posibilităţi de eliberare a unor vouchere prin care categoriile defavorizate să aibă acces la cursuri şi programe de formare”, a declaratŞtefania Eugenia Popp, CEO Junior Achievement România.
Despre campania europeană eSkills
Campania eSkills îşi propune să conştientizeze în spiritul cetăţenilor europeni rolul crescând al utilizării tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în întreaga societate, atât în carieră, cât şi în viaţa personală.
21 de ţări europene participă la această campanie: Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia şi Ungaria.
Despre alte iniţiative eSkills în România
Telecentre-Europe îşi propune să susţină Săptămâna eSkills prin iniţiativa de a aduce online peste 10 000 de persoane din întreaga Europă. Unul din evenimentele derulate în perioada 1-5 martie 2010 este Get Online Day, campanie coordonată de Telecentre-Europe şi parteneri din 15 ţări participante. În România, campania denumită generic Hai pe Net! este susţinută de Fundaţia EOS în parteneriat cu Programul BiblioNet și ANBPR, Programul Microsoft Unlimited Potential și Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere. Peste 40 de comunităţi din 17 judeţe vor fi online pe parcursul evenimentului Hai pe net! din data de 4 martie 2010.
Despre Junior Achievement România
Junior Achievement România, organizaţie non-profit, a fost fondată în anul 1993 şi este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi Junior Achievement-Young Enterprise, Europe.
Înfiinţată în 1919, Junior Achievement este activă în 112 ţări din întreaga lume, fiind cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. Programele JA de tip „learning by doing” sunt urmate anual de peste 8 milioane de elevi şi studenţi din întreaga lume şi se desfăşoară local în parteneriat cu instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri.
În România, până în prezent, un milion de tineri şi 3 600 de profesori au beneficiat de programele JA. Peste 150 de companii din comunitatea de afaceri din România susţin organizaţia financiar şi cu consultanţi voluntari la clasă.
Despre Fundaţia Nadia Comăneci
Fundaţia Nadia Comăneci, înfiinţată la iniţiativa gimnastei-simbol a sportului românesc, îşi propune să încurajeze, să sprijine şi să promoveze performanţa în sport şi nu numai, militând pentru o viaţă de nota zece. Printre programele iniţiate sau susţinute de Fundaţia Nadia Comăneci se află programulFirst Bebe, iniţiat de Fundaţia Romanian Angel Appeal şi dedicat tinerilor care urmează să aibă primul copil; campania Copilăria în siguranţă, iniţiată de Microsoft Romania, care îşi propune să atragă atenţia copiilor şi părinţilor asupra riscurilor la care sunt supuşi copiii care utilizează calculatorul; campania Sunt mic şi voinic având ca scop sublinierea importanţei practicării sportului şi sprijinirea educării copiilor de vârstă preşcolară în spiritul practicării sportului şi mişcării; 10 pentru gimnastică pentru susţinerea cluburilor de gimnastică din ţară; Clinica Nadia Comăneci, o iniţiativă a gimnastei, care oferă consultanţă şi servicii medicale gratuite copiilor orfani şi celor proveniţi din familii nevoiaşe; Păpuşa Nadia vine în ajutorul copiilor care practică astăzi gimnastica, o parte din fondurile strânse din vânzarea acesteia mergând către cluburile de gimnastică.
Organizaţia este coordonată de gimnasta Nadia Comăneci, în calitate de membru fondator şi preşedinte, şi de domnul Virgil Munteanu, în calitate de vicepreşedinte şi director general.
Despre Fundaţia EOS – Educating for an Open Society
Fundaţia EOS – Educating for an Open Society a fost înfiinţată în 1999, având peste zece ani de experienţă în introducerea şi dezvoltarea utilizării noilor tehnologii atât în sistemul de educaţie formală cât şi la nivelul comunităţilor mai largi. Misiunea EOS se focalizează pe atenuarea diviziunii digitale prin crearea si oferirea de oportunităţi tuturor membrilor comunităţii de a acumula deprinderi si abilităţi necesare mânuirii informaţiilor si creării de cunoştinţe noi, elemente esenţiale pentru participarea la dezvoltarea unei societăţi deschise bazate pe cunoaştere.
Despre Fundaţia CIVITAS pentru Societatea Civilă
Fundaţia CIVITAS pentru Societatea Civilă urmăreşte stimularea dezvoltării locale şi regionale. Fundaţia CIVITAS a fost fondată în octombrie 1992, motivaţia principală fiind nevoia creşterii capacităţii administraţiei publice locale şi nevoia stimulării implicării cetăţenilor în luarea deciziilor şi administrarea comunităţilor locale.
Despre e-centre
E-centrele sunt puncte de acces gratuit la tehnologia informaţiei, înfiinţate în cadrul programului de responzabilizare socială Unlimited Potential al companiei Microsoft, cu sprijinul administraţiei şi al unor organizaţii neguvernamentale locale. În cadrul acestora se desfăşoară atât programe de formare orientate spre dezvoltarea abilităţilor IT, cât şi de cursuri cerute de membri ai comunităţii, precum limbi străine, afaceri pe internet, dezvoltare rurală etc.
Despre APDETIC
APDETIC este organizaţia profesională reprezentativă a producătorilor şi distribuitorilor de echipamente de tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, care reuneşte cele mai importante companii de ITC din România. APDETIC va participa, alături de alte asociaţii naţionale din sectorul ITC din Europa, la derularea Proiectului “eSkills Week 2010” (Săptămâna eAptitudini 2010), iniţiat şi finanţat de Comisia Europeană.
Despre office-learning.ro
Office-Learning.ro este primul şi cel mai important portal de soluţii e-learning din România pentru Microsoft Office , oferind tutoriale interactive prezentate în limba română, care asigură toate resursele necesare studiului pentru întreaga suită de aplicaţii Microsoft Office (Word, Excel, Access, PowerPoint, Outlook), în total peste 350 de lecţii online.
Despre EurActiv
EurActiv este o reţea de portaluri dedicate afacerilor europene, cu sediul central la Bruxelles, având birouri în Franţa, Germania, Marea Britanie şi parteneri într-o serie de ţări din Europa Centrala şi de Est. Gratuit, în limba română, EurActiv.ro îşi propune o implicare activă a „actorilor români” în dezbaterea europeană, cu un accent special pe mediul de afaceri.
Despre ANBPR
Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) este cea mai reprezentativă organizaţie profesională a bibliotecarilor din bibliotecile publice. Raţiunea de a fi a acestei organizaţii este aceea de a coagula, într-o formă de asociere pe plan naţional, aşteptările, nevoile şi interesele celor care, prin profesie, preocupări şi atribuţii susţin profesia de bibliotecar, dezvoltarea biblioteconomiei şi a ştiinţelor informării şi documentării.
Despre BiblioNet
Programul naţional BiblioNnet – lumea în biblioteca mea – este una dintre cele mai importante investiţii pentru facilitarea accesului public la Internet şi construirea unui sistem durabil de biblioteci publice moderne în România. BiblioNet are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates şi se derulează pe o perioadă de 5 ani prin Fundaţia International Research & Exchanges Board (IREX).
Obiectivul programului BiblioNet este de a facilita accesul populaţiei la mijloacele tehnologiei informaţionale. Peste 1 600 de biblioteci publice din România vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet, printr-un proces de selecţie competitivă şi peste 3 000 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potenţialul noilor resurse tehnologice în beneficiul comunitaţii.
Despre Microsoft
Fondată in 1975, Microsoft este cea mai mare companie producătoare de software, servicii şi tehnologii Internet pentru calculatoarele personale şi pentru mediul de business. Compania oferă o gamă largă de produse şi servicii proiectate să ofere oamenilor programele software deosebite – accesibile oricând, de oriunde şi pentru orice dispozitiv. Misiunea Microsoft România este creşterea satisfacției partenerilor şi utilizatorilor tehnologiei de vârf Microsoft, contribuind cu profesionalism şi onestitate la dezvoltarea industriei IT locale, prin transpunerea modelului de business al corporaţiei.