Marius Gane, primul roman care a cucerit doua varfuri de peste 6.000 m din Anzii Cordilieri
2209 vizualizari
Marius Gane, premiera romaneasca in alpinism
Marius Gane, vicepresedintele Federatiei Romane de Alpinism si Escalada, a escaladat in premiera romaneasca doua varfuri din Anzii Cordilieri, informeaza un comunicat remis AGERPRES.
Dupa un traseu de 30.000 km si inaltimi de aproape 7.000 m, acvila carpatina, simbolul Expeditiei „Atacama — Chile 2015. Powered by Ruukki”, s-a intors acasa. Membrii expeditiei au cucerit, in premiera romaneasca, doua varfuri de peste 6.000 m din Anzii Cordilieri, printre care si a celui mai inalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 m).
Ascensiunea varfului principal — Ojos del Salado (varful de vest), pe ruta chiliana, a fost realizata de catre Marius Gane, conducatorul expeditiei si unul dintre cei mai experimentati alpinisti romani.
Cu aceasta ocazie, Marius Gane a escaladat in premiera nationala si varful geaman (varful de est — mai mic cu 0,5 m), situat in Argentina, in imediata apropiere, dar cu pasaje dificile de catarare mixta de stanca si gheata. Astfel, el a devenit primul alpinist roman care a cucerit ambele varfuri. Tot in premiera nationala, sportivul a escaladat in perioada de aclimatizare varful Cerro San Francisco, cu inaltimea de 6.016 m.
„Ani de-a randul intre Chile si Argentina au existat divergente legate de inaltimea celor doua varfuri Ojos del Salado, fiecare dintre tari sustinand ca pe teritoriul ei vulcanul are cea mai mare inaltime. Aceasta expeditie mi-a oferit prilejul de a le Ťmasura cu pasulť pe amandoua”, a declarat Marius Gane.
„Cu exceptia traseului aflat in Argentina, care mi-a pus ceva probleme, varful este lipsit de pasaje tehnice dificile, astfel ca am putut sa il escaladez singur. Clima insa ne-a dat serioase batai de cap. Muntele este izolat, in desert, iar vantul puternic cu rafale de peste 100 km/h nu contenea. Am avut parte si de temperaturi extreme, diferente mari intre noapte si zi cu valori inregistrate noaptea de pana la—30 grade”, a incheiat alpinistul.
Si pentru ceilalti membri ai expeditiei, experienta ascensiunii inaltimilor de peste 6.500 din Anzii Cordilieri a fost una speciala, iar obiectivele stabilite la plecare au fost atinse.
Unul dintre membri, Cristian Falevici, a spus: „Este prima noastra actiune impreuna in aceasta formula si ma bucur ca totul a decurs conform planului, inclusiv din punct de vedere medical, desi am stat 8 zile la altitudine mare de peste 4.500 m. Atacama joaca un rol foarte important in pregatirea urmatoarei noastre expeditii din muntii Himalaya — Nepal, care va avea loc in aceasta primavara. Obiectivul noii expeditii este escaladarea varfurilor Imja Tse (Island Peak) cu inaltimea de 6.189 m si Ama Dablam cu inaltimea de 6.812 m, unele dintre cele mai renumite si frumoase varfuri din lume. Sunt situate in drumul catre Everest Base Camp si sunt cunoscute ca varfuri cu trasee tehnice cu grad mare de dificultate”.
Ceilalti membri ai expeditiei au fost Valeriu Penes si Tudor Constantinescu.
Expeditia s-a derulat cu sprijinul Ruukki, unul dintre cei mai importanti producatori de sisteme de acoperisuri metalice din tabla tip tigla si tabla faltuita din lume.
Simbolul expeditiei a fost acvila carpatina, o sculptura metalica realizata de catre artista Misha Diaconu. Acvila de munte este una dintre cele mai impresionante pasari rapitoare, ce simbolizeaza curajul, puterea si victoria, fiind totodata un simbol national prezent pe stema Romaniei.
Alte stiri
- Dulgheru, Niculescu, Begu, Tecau si Mergea joaca, joi, la Australian Open
- Raluca Olaru, calificata in turul al doilea al probei feminine de dublu la Australian Open
- Alexandra Dulgheru, calificata in turul al doilea la Australian Open
Pingback: Fundatia Nadia ComaneciTecau si Rojer, debut victorios in proba masculina de dublu la Australian Open - Fundatia Nadia Comaneci