Nadia Comaneci, pe urmele lui John Lennon

2760 vizualizari
Nadia Comaneci, in camera in care John Lennon si Yoko Ono au inregistrat "Give Peace a Chance"

Nadia Comaneci, in camera in care John Lennon si Yoko Ono au inregistrat "Give Peace a Chance"

Nadia Comaneci este mandra sa se afle in aceeasi camera in care John Lennon si Yoko Ono au inregistrat celebra piesa „Give Peace a Chance”, asa cum face public chiar marea gimnasta pe paginile personale de socializare.

Nadia Comaneci John Lennon roomEste vorba despre camera 1742 din Hotelul Queen Elisabeth din Montreal, unde in 1 iunie 1969, in timpul celui de-al doilea show „Bed-in for peace”, John Lennon si Yoko Ono au inregistrat in fata mai multor jurnalisti si prieteni artisti cantecul „Give Peace a Chance”. André Perry a folosit doar patru microfoane si un magnetofon inchiriat. Jocurile de cuvinte folosite de Lennon fac textul intraductibil in sine, dar mesajul a fost atat de puternic prin simplitatea cuvintelor si a liniei melodice incat a devenit imediat imnul international al miscarii pentru pace si impotriva Razboiului din Vietnam. Cantecul a cunoscut numeroase interpretari, iar in timpul marii manifestatii impotriva razboiului din 15 octombrie 1969 de la Washington, cantaretul folk Pete Seeger i-a interpelat astfel pe liderii Casei Albe: „Ne asculti Nixon? Ne asculti Agnew?”, in timp ce corul protestatarilor intona: „Tot ce vrem este sa dati o sansa pacii!”

Nadia Comaneci se afla zilele acestea in Montreal pentru a participa, alaturi de alti mari sportivi ai lumii, la inaugurarea oficiala a Casei Olimpice canadiene, care va avea loc joi, 9 iulie, cu ocazia Zilei de Excelenta Olimpica.

In urma cu 39 de ani, la Jocurile Olimpice de vara de la Montreal, Nadia Comaneci devenea „Zeita de la Montreal”, fiind prima gimnasta din istorie care a primit o nota de 10 intr-o competitie olimpica.

Nadia Comaneci – „Regina Jocurilor”, in presa canadiana

Nadia Comaneci MontrealDintre toti sportivii si actorii Olimpismului, care vor asista la inaugurarea Casei Olimpice din Montreal, joia viitoare, un chip radiant se va evidentia in multime. Va fi 9 iulie, dar Nadia Comaneci isi va aminti, ca in fiecare an, de zilele de 17 si 18 iulie, intotdeauna magice in amintirile sale dupa 1976„, scria zilele trecute publicatia canadiana Le Journal de Montreal.

Este emotionant pentru mine sa revin la Montreal. La 17 si 18 iulie, in fiecare an, am un sentiment deosebit, un amestec de emotii. Mi-e greu sa realizez ca acum asa mult timp au fost Jocurile din 1976. Cand ma gandesc la ce s-a petrecut acum 39 de ani, asta imi reaminteste de faptul ca am realizat ceva special in viata„, spune Nadia Comaneci, in articolul publicat de Le Journal de Montreal.

Ce ma surprinde cel mai mult dupa toti acesti ani este faptul ca oamenii isi mai amintesc inca. Cum isi mai pot aminti ceva ce s-a petrecut acum 39 de ani? Timpul trece si imi dau seama ca am realizat ceva imens, de care sa-si aminteasca atat de mult timp oamenii. Sunt atatea lucruri care nu se intampla decat o data in viata. Probabil a fost ceva foarte special in ceea ce am realizat, pentru ca oamenii sa pastreze in memorie acest lucru atat de mult timp„, adauga Nadia Comaneci pentru presa canadiana.

Nu voi putea niciodata face un bilant al vietii mele retragand Montreal-ul din ecuatie. Traiesc intr-un triunghi. Inca am familia in Romania si am una acum si in SUA, dar totul este in acord cu Montreal-ul, pentru ca acest oras m-a construit. Montreal-ul a facut din mine ceea ce am devenit„, a incheiat Nadia Comaneci articolul care a strans zeci de comentarii pozitive si apreciative la adresa „Reginei Jocurilor” sau „Reginei din Quebec”, asa cum o numesc atat jurnalistii canadieni, cat si admiratorii marii gimnaste.

 

Alte stiri

 
 
 
 
 
 

Parteneri

X