Nasterea primului copil nu este o povara. Reguli pentru armonia cuplului.
2342 vizualizariDorinta unui cuplu de a avea un copil, indeplinirea acestei dorinte poate capata si valente negative in relatia cuplului daca cei doi nu stiu sa gestioneze corect aceasta noua etapa a vietii lor. Relatia de cuplu de capata valente noi, rolurile de mama si tata devin puternice, iar atentia si energia au o noua tinta: copilul.
Efectele acestor schimbari difera de la cuplu la cuplu si depind de maturitatea partenerilor: unii resimt frustrari si relatia se dezechilibreaza, dar in cazul altora cuplul se sudeaza.
200 de cupluri au fost monitorizate timp de opt ani dupa casatorie, in cadrul unui studiu facut in SUA, si s-a constatat ca in majoritatea cazurilor nasterea primului copil a fost urmata de probleme de comunicare, critici frecvente intre parteneri, comunicare redusa.
Studiul a aratat ca cel mai mult au de suferit cuplurile care, inainte de nasterea copiilor, organizau iesiri romantice, isi faceau reciproc surprize ce mentineau focul relatiei. Brian Doss, profesor la Texan A&M University si autor al studiului, spune ca unul dintre motivele pentru care apar tensiuni in cuplu dupa nasterea copilului e faptul ca barbatii se implica mai putin in treburile gospodariei fata de cum o faceau in perioada sarcinii.
Cand petreci toata ziua experimentand rolul de parinte (responsabil, organizator al programului copiilor) sau cel specific profesiei, este nevoie de efort pentru a reveni la rolul de partener iubitor, grijuliu, interesat de cealalta jumatate.
1. A deveni mama nu inseamna sa renunti la a mai fi femeie!
2. Sexualitatea si intimitatea cuplului au, in continuare, tot dreptul sa ocupe un loc important alaturi de momentele petrecute cu copiii.
3. Cei mici nu trebuie sa calce niciodata granita intimitatii voastre, ca pereche.
4. Incercati sa recreati momentele in doi si faceti din ele ceva special, mai ales ca au devenit mai rare.
5. Timpul vostru ca sot si sotie conteaza, pentru ca, dupa un timp, puiul va zbura din cuib si veti ramane voi doi, cu preocuparile si dinamica voastra.
Odata cu aparitia bebelusului, spun psihologii, apar mai multe probleme si situatii in care cuplul trebuie sa ia hotarari, iar uneori pot aparea diferente si opinii contradictorii, depinde doar de cei doi sa depaseasca aceste momente.