Părinții și țara, niciodată nu-i vorbești de rău
1900 vizualizariIon Tiriac are incredere in jocul Simonei Halep la Rio
Articol publicat în ziarul Scrie istorie! Ro-mândria!
Autor: Daria Popa
Colegiul Național „Elena Cuza”
România este patria noastră și a tuturor românilor.
E România celor de demult și-a celor de mai apoi,
E patria celor dispăruți și a celor ce va să vie.
Barbu Ştefãnescu Delavrancea
România, tarâm de poveste. Spun ca este de poveste pentru ca are o istorie impresionanta, curemuratoare, însă
încurajatoare. Prin oricâte au trecut românii noștri, au răzbit întotdeauna, au reușit să-și apere idealurile și să facă din istoria țării o adevărată capodoperă. Vorbesc despre o istorie captivantă, o istorie în care previzibilul devine imprevizibil, în care lipsa de nădejde se transformă încet în speranță, o istorie a cărui personaj principal este poporul. Iar acest popor nu a așteptat răsăritul soarelui suportând răcoarea, ci a înfruntat furtuni, aspirând mereu spre soare.
Așadar, cum să nu fiu mândră de originile mele și de faptul că mă pot numi copil al României?
Țara mea este o țară cu oameni muncitori. Românul se descurcă cu ceea ce are, perseverează cu încăpățânare, onorându-și astfel strămoșii. Românul este cel care transormă dorința sa în realitate în mod cinstit. Și dovada acestor spuse este chiar Marea Unire. Anul 1918, poate chiar punctul culminant al istoriei noastre, reprezintă ce a însemnat cu adevărat dorința tuturor românilor de a se uni. A fost transformarea unui ideal în realitate.
Însa, nu este numai acea parte glorioasa a contextului istoric care ne induce sentimentul de mândrie. Putem găsi o urmă de mândrie chiar și în perioada comunismului. Atunci am avut personalități precum Gheorghe Brătianu
sau Iuliu Maniu, care au luptat pentru ca țara să ramâna un spațiu democratic și au acceptat să fie umiliți, închiși și tratați cum greu ne putem imagina pentru ca noi să beneficiem astăzi de libertate.
Apoi, am avut sportivi fantastici, primul exemplu care ne vine în minte tuturor fiind, probabil, Nadia Comăneci, gimnasta care a reușit să obțină primul 10 din istorie. Fotbalul românesc se mândrește și el cu personalități precum Gică Hagi, iar tenisul cu Ion Țiriac.
Și nu trebuie să privim numai în trecut pentru a conștientiza că nu putem fi altfel decât mândri. Deși astăzi situația politică a țării este instabilă și nu avem motive să ne bucuram de impasul în care ne aflăm, ne putem mândri cu performanțele Simonei Halep, cu artiști de geniu, precum Horațiu Malaele, Maia Morgentsern, cu reprezentațiile naționale și internaționale ale Corului Național de Cameră Madrigal și chiar cu studenții care ne reprezintă în mod impecabil în universitățile din străinătate sau din țară.
Fiind elevă în ciclul liceal, interacționez zilnic cu persoane de aceeași vârstă cu mine. Am găsit elevi deosebit de implicați, dornici de a cunoaște și de a învăța, elevi ce se pregătesc să aducă schimbarea. Cunosc liceeni care vor fi niște oameni politici de nădejde, aceștia se pregătesc deja, acumulează informații și experiențe care- i vor ajuta să ajungă la esența diplomației. Am prieteni care se pregătesc din greu să devină sportivii noștri de renume sau care abia așteaptă să devină membri ai corurilor naționale. Sunt liceeni care deja au început schimbarea, creând și implicându- se în proiecte umanitare, organizaționale și nu numai. Nu sunt puțini. Nu este greu sș-i vezi. Tot ceea ce trebuie să faci este să te uiți în jur. Așadar, eu sunt mândră de țara mea. Și cred că oricine are motive să fie mândru. Poate nu suntem de acord cu situația politică și economică actuală, poate sunt parți ale istoriei noastre de care nu ne place să ne amintim, însa schimbarea poate începe oricând. De fapt, a început deja. Și asta numai datorită românilor. Tot ce trebuie să facem este să privim în jur și atunci vom înțelege cu ușurință de ce meritș să fim mândri de România. Și de ce merită ca fiecare dintre noi să fim picătura care formează oceanul și fără de care ar fi mai sărac chiar dacă ar exista. Patriotismul este acel sentiment de mândrie că ceva bun s-a întâmplat în țara ta, că și tu ai putut contribui la asta.