Patrioți de paradă, am redus Centenarul la o aparentă sărbătoare

1000 vizualizari
Patrioți de paradă, am redus Centenarul la o aparentă sărbătoare

Articol publicat în ziarul Scrie istorie! Ro-mândria! 

Autor: Miruna Maria Stanciu
Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”

În DEX online, deoarece rar, în ziua de astăzi, mai răsfoiește cineva exemplarul tipărit, definiția cuvântului „mândrie” este explicită. MÂNDRÍE, mândrii: sentiment de mulțumire, de satisfacție, de plăcere, de bucurie; ceea ce constituie prilej de laudă, de fală, de mulțumire.

Nu am știut exact cum să pun problema deoarece, chiar și fără prea mult spirit de observație, constatăm că lucrurile stau cam așa: o zi pe an, de care unii poate-și amintesc doar pentru că e sărbătoare legală, ne strângem cu sutele de mii în piețele din toată țara și fluturăm stegulețe din hârtie. Poate pentru că noi, încă din băncile școlii, am fost învățați să fim patrioți.

Dar ce ne facem cu restul de 364 de zile în care ne plângem de ceea ce nu avem și cerem „o țară ca afară”? După o sută de ani, nu se observă schimbări majore și batem pasul pe loc mai ceva ca soldații de la paradă.

Încă nu-mi dau seama exact când sau cum devenim patrioți. Presupun că toată lumea știe versurile Imnului Național, nu? Dar să sperăm că nu doar fiindcă bubuie în boxe la meciurile de fotbal sau ne însoțește pe parcursul celor 12 ani de școală la fiecare festivitate de deschidere sau la orele de educație muzicală. Nu-mi amintesc să fi avut vreodată ca temă la Limba și literatura română o analiză literară, o interpretare a versurilor Imnului. Poate pentru că uneori când citesc, cuvintele doar fug prin fața ochilor mei și nu apucă să se înrădacineze, să prindă sens cu adevărat. Nu au timp. Nimeni, sau aproape nimeni, nu știe versurile Imnului pe de rost. Nu avem nici cultura altor popare care atunci când aud imnul lor național se opresc și, chiar dacă nu-și pun mâna la inimă, caută cu privirea un drapel. Dacă nu ne străbate nici măcar un fior, ceva sigur s-a pierdut. Poate nu neapărat patriotismul, căci încă exista, din fericire, români mândri, frumoși și adevărați și în prezent. Este aici, mai degrabă, vina modului în care trăim. „Azi” trece atât de repede încât deja ne permitem să ne concentrăm pe „mâine”. Tocmai de aceea, pe 2 decembrie, toate stegulețele și fularele cu tricolorul se fac nevăzute și pe rafturile hypermarket-urilor deja apar promoții la produse pentru cina de Crăciun.

Ar trebui să dedicăm ceva mai mult timp, măcar anul acesta, cu ocazia Centenarului, celei mai importante lecții din istoria României: mândria. Ar fi bine să nu mai tocim pentru teza anuală de pe 1 Decembrie și să mai deschidem, măcar din respect, un manual de „Istorie a patriei”, materie de clasa a opta, pe care, uneori, elevii de 14 ani o cunosc mai bine decât adulții în toată firea.

 
 

Comments are closed.

 
 
 
 

Parteneri

X