Patru alpinisti romani ataca cel mai inalt vulcan din lume (6.893 m)

2006 vizualizari
Patru alpinisti romani ataca cel mai mare vulcan din Chile, desertul Atacama

Patru alpinisti romani ataca cel mai mare vulcan din Chile, desertul Atacama

O echipa de alpinisti romani condusa de veteranul Marius Gane va escalada cel mai inalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 m), din desertul Atacama, informeaza un comunicat remis AGERPRES.

Alaturi de Marius Gane, expeditia ii are in componenta pe alpinistii Valeriu Penes, Cristian Falevici si Calin Tunea. Atacul varfului Ojos del Salado este programat pentru luna decembrie.

Expeditia Atacama — Chile 2015 va prilejui amplasarea pe varful din Anzii Cordilieri a unei sculpturi metalice reprezentand o acvila de munte, reinterpretata intr-o maniera personala de catre sculptorita Misha Diaconu, o apreciata si cunoscuta artista a tinerei generatii. Acvila de munte este una dintre cele mai impresionante pasari rapitoare ce simbolizeaza curajul, darzenia, puterea si victoria, fiind totodata un simbol national prezent pe stema Romaniei.

Varful Ojos del Salado (Ochii de sare) face parte din celebrul circuit alpinistic „Voulcanic Seven Summits” — cei mai inalti munti vulcanici din fiecare continent — fiind totodata cel mai inalt varf vulcanic din lume si din Chile. Alpinistii au ales pentru aceasta expeditie ruta prin Chile, iar gradul de difilcultate al ascensiunii este considerat de nivel mediu. Ultima parte a traseului sporeste gradul de dificultate si de risc al expeditiei, din cauza escaladarii ce se face pe roca friabila acoperita de zapada si gheata, precum si traversarii ghetarului situat la altitudinea de 6.300 m, catararii la iesirea din crater, dar si conditiilor meteo specifice, vara cu vreme insorita si uscata, cu vant foarte puternic si continuu (100/150 km/h) si frig noaptea (-30/-35 grade Celsius), care se pot schimba foarte repede, se arata in comunicat.

„Este o expeditie si cu o misiune pentru Romania. Ne-am propus sa dam muntelui un simbol al culturii noastre in care se regaseste curajul si aspiratia catre inaltimi si in felul acesta semnalam prezenta romaneasca acolo intr-un mod reprezentativ”, a declarat Marius Gane, conducatorul expeditiei si unul dintre participantii primei expeditii romanesti care a cucerit in 2003 varful Everest (8.848 m).

Expeditia „Atacama — Chile 2015” este realizata cu sprijinul Ruukki, unul dintre cei mai importanti producatori de sisteme de acoperisuri metalice din tabla tip tigla si tabla faltuita din lume.

Alte stiri

 

 
 
 
 
 
 

Parteneri

X