Peisaje, comori naturale, muzee și istoria lor. Motive de mândrie națională
2904 vizualizariMatrite de turta dulce
Autor: Palanga Ana-Maria
Tara noastra are nenumarate obiective turistice, care mai decare mai surprinzatoare atat prin frumusetea lor actuala cat si prin istoria lor, intamplarile si oameni care le-au facut sa fie ceea ce vedem noi astazi.
Vacantele mi le petrec calatorind, peisajele tari noastre sunt exceptionale, depinde si de anotimpul in care le vezi, acestea schimbandu-se aproape complet in functie de ele, intamplarile prin care au trecut sau care sau intamplat pe ecele meleaguri sunt cu atat mai putin de neuitat, iar relatarile fiecarui ghid in parte te fac sa adori cu atat mai mult acele locuri si sa te faca sa fi mandru de ele.
Dau drept prim exemplu un loc vizitat de curand: ,,Pestera Polovraci”, aici Zalmoxe a descoperit plante si depozite de minerale folositoare pentru cicatrizarea ranilor, el statea aici 2 ani dupa care se reintorcea in lume, astfel oameni ce l-au crezut mort credeau ca a inviat, zeificandul dupa moartea sa (cea adevarata ), din acest motiv probabil (dupa parerea ghidului) poporul nostru a adoptat rapid crestinismul si ideea de viata fara moarte. Ne -a prezentat si un desen facut de un calugar (Manstirea Polovraci, fiind in vechime manastire de calaguri), drept avertizare la pericolele pesterii, aceasta fiind mult mai lunga, dar termindu-se cu un lac subteran. Ghidul ne-a zis, ca, in continuare apele ce se formeaza pe ,,podeaua’’ pesteri sunt cicatrizante, povestindu-ne despre un fost vizitator care dupa operatie nu i se inchidea rana si si-a trimis sotia sa o roage sa sa ia apa din pestera, afland la scurt timp ca s-a vindecat aprope complet. Si multe altele.
Turnuri
In continuare voi prezenta o alta destinatie Sighisoara: Turnul cu ceas din Sighisoara , este astazi un muzeu ce gazuieste o multitudine de ceasuri, construite si pictate manual de mesterii de aici din perioada medievala, dar si alte obiecte, produse ale diferitelor bresle ce au existat pe teritoriul Sighisoarei si o minunata macheta a orasului.
Printre multe obiecte care ne arata modul de trai si cultura acestui loc din perioada medievala mi-a atras atentia obiectele folosite in arta culinara, matritele pentru turta dulce fiind foarte elaborate, acentul fiind pus pe detalii si impresionand prin modele din cele mai diferite.
Parohia Evanghelica (Sibiu): o incadrez tot la turnuri datorita clopotnitei . Aceasta biserca este declarata monument istoric, aici nu mai sunt oficializate slujbe, dar este deschisa publicului pentru vizite. Cu toate acestea era impodobita pentru Craciun (eu vizitand-o in perioada sarbatorilor de iarna)
Frumusetea acestui loc este data de vechimea frescelor , arhitectura deosebita. In partea de sus, de o parte si de alta, erau pictate icoane si un crucifix faimos. Renumele Parohiei Evanghelice Sibiu este dat de orga functionala, aceasata avand cele mai multe tuburi din lume.
La etaj, se gaseste o ,,bisericuta’’, un al doilea altar mai mic. In turn, totusi, nu am urcat prea mult, erau 1072 de scari, dar nu asta era problema ci faptul ca de la treapta, cred, 30, era un etaj de lemn si de la capatul sau, scarile, pana in turn, continuau in gol, nu se tineau decat una de cealalta. Recunosc, mi-a fost frica. Dar, sper ca o veti vizita, poate voi ve-ti descoperi si ultimul sau etaj.
Turnul Sfatului din Sibiu , se pare ca este cel mai renumit turn din tot centrul vechi al Sibiului. La inceput a avut turle ca cele ale bisericilor, ulterior, acestea au fost inlocuite cu acoperisul actual. Asta fiind cea de a doua dintre modificarile suferite, prima fiind reconstruirea ultimelor etaje si a acoperisului, deoarece se daramasera.
De aceasta data am urcat pana in varf . La primul etaj era o expozitie cu vanzare de icoane facute manual prin colaje din diferite materiale textile si nu numai (de exemplu in scena ieslei drept stea cu opt raze statea un glob argintiu cu fatete/patratele)
La un alt etaj, am vazut un calau pregatit sa isi indeplineasca menirea ( o sculptura de ceara foarte reusita), iar la fiecare etaj rasuna muzica instrumentala. Din varful turnului puteai vedea tot orasul, panorama era superba, se vedeau chiar muntii inzapeziti. Nu de pomamna (dupa cum scria), devenise turn de observatie pentru protectia orasului, iar mai apoi de pompieri.
Cetatii
Cetatea Deva: Am urcat de multe ori cu telecabina dar niciodata cu un lift, oblic” (afland mai tarziu ca se cheama monoliner) ca la aceasta cetate.
Interiorul a ramas neatins, inclusiv bucataria in aer liber, care a pastrat un cuptoar de lut intreg. Cetatea este alcatuita din doua parti legate intre ele de un pod de lemn cu lanturi, iar incaperile au usi din lemn masiv.Pe fiecare etaj/terasa a cetati erau amplasate bancute si mese, un loc ideal pentru a te odihni daca ai ales sa urci pe potecile vechi, batorite sau, pur si simplu, sa admiri panorama orasului.
Cat despre panorama, aveai senzatia ca te uiti la Deva din avion si nu de pe pamant, tot orasul era o macheta iar muntii in departare pareau separati de pamant prin nori.
Exteriorul cetatii, conservat bine, te transpune, inca dinainte sa urci in cetate, intr-o atmosfera medievala (un pic mai noua datorita drapelului)
Cetatea Rasnov: Si daca tot am vorbit despre atmosfera medievala, la Rasnov am avut parter de ea din plin, zidurile erau impodobite cu drapele si scuturi iar prin toată curtea cetatii erau amplasate corturi cu mancaruri sau obiecte lucrate manual si peste tot cavaleri. Am asistat chiar si la o intrecere intre arcasi, iar muzica specifica se auzea pe toate potecile cetatii.
Si aici am urcat intr-un mod mai neobisnuit, chiar daca nu la fel de inovator ca la Deva, un trenulet tras de un tractor micut in loc de locomotiva.
Muzee
Muzeul Popa( Tarpesti): Cateodata aparitia unui muzeu este la fel de interesanta ca si exponatele sale, acest muzeu a fost construit de bunicul propietarului, iar obiectele expuse le-a strans tot acesta in dea lungul anilor si a sculptat usa si statuetele ce ipodobesc curtea muzeului .
Daca pana acum cetatile, si muzeele amplasate in diferite locatii (ex.:turnuri) prezentau exponate din perioada medievala sau chiar mai vechi, acest muzeu este ,,cu specific romanesc” cuprinzand nu doar haine, podoabe si obiecte de uz casnic populare ca la un simplu muzeu al satului ci si obiecte mult mai recente. De fapt este o scara cronologica de la vechiul popular spre recent fiind alcatuit si din monezi, gramofoane, pick-upuri, fiare de calcat cu aburi, haine militaresti, arme de foc din perioada interbelica, etc. Un amestec omogen de tipuri de muzee.
Dintre toate cele povestite de ghidul si proprietarul muzeului tin sa amintesc despre mastile si costumele pentru anul nou si ajun. Bunicul sau participa an de an iarna de anul nou la ,,teatrul” satului o reprezentatie data de baietii imbracati in diferite creaturi pentru a speria spiritele rele sau de ajun in costume reprezentative pentru cei 3 magi , toate acestea croite de mama sa iar mastile construite de el si de ceilalti baieti.
Astfel nu se pierd traditiile, cum altfel sa sti cu cea mai mare exactitate cum era viata de atunci, chiar si cea de la sat, decat din amintirile celor care au trait atunci.
Dar cel mai impresionant este faptul ca acestea au fost adunate de prin tara si din lume de un singur om simplu, nu descoperite in vreun sit arheologic sau de cineva care se ocupa cu acest domeniu .
Muzeul de Etnografie Universala ,,Franz Binder” (Sibiu): In cadrul expozitiei dedicata Africi era organizat un atelier de modelaj in gips pentru copii cu scopul de a recreea vasele africane cu ajutorul ipsosului, folosind matrite pentru forme simple si instrumente de sculptura de baza. Expozitia cuprindea masti, vase, podoabe si chiar si colti de elefant sculptati cu scene de lupta sau intamplari importante.
Piesa de rezistenta a expozitiei: Egipt, o constituie o mumie adusa tocmai din Egipt cu greu. Arheologul si profesorul care a gasit-o a obtinut cu greu autorizatiile pentru a o aduce in tara . In ziua in care urma sa plece pentru a o aduce aceasta a fost inlocuita cu un fals, doar cu ajutorul celui care l-a ajutat sa obtina autorizatiile a reusit sa demonstreze ca acela era un fals si sa recupereze viitorul exponat al muzeului.
Muzeu-galerie subterana (Neamt): Se pare ca si o pivnita poate deveni muzeu. In aceasta galerie subterana descoperita recent, folosita drept pivnita pentru vin , acum se afla o expozitie de ceramica si obiecte din fier foarte vechi descoperite in aceasta zona si 3 dintre butoaiele care sau pastrat.
Peisaje si parcuri, naturale
Rezervatia de zimbri (Neamt): Animalele de aici sunt foarte calme, poti face poze chiar mai reusite decat la o gradina zoo, probabil si din cauza spatiului cu mult mai mare, ele aflandu-se aproape in mediul lor natural ( o portiune de padure ingradita). Cerbii, caprioarele si pasarile sunt cele mai des intalnite dar cu putin noroc poti vedea si zimbri care stau mai mult in partile impadurite ale rezervatiei. Totusi acestia nu se apropie la fel de mult ca celelalte animale, deci daca iti doresti o poza reusita ca amintire a vizitei la zimbraria din Neamt, asigura-te ca aparatul tau are un zoom mare si cu claritate mai buna.
Lacul Bolboci: are o culoare minunata , stravezie , si este chiar mai limpede decat apa marii ( Negre).Incrustat intre munti si inconjurat de prazi este o priveliste linistitoare si feerica , privita atat de sus de la cabanacat si de pe malurile sale cu nisip fin si alb.
Cheile Tatarului: Recunosc nu am aflat motivul numelui, dar pot spune ca sunt foarte frumoase, inguste incat nu iti vine sa crezi ca prin ele trece un rau , o adevarata dovada a puterii apelor repezi de munte, stanci albe cu parte de sus acoperita cu muschi si culmi impadurite cu brazi. Se poate merge dea lungul unui mal printr-un pod ingust, celalalt fiind impadurit pana la marginea apei.
Peisaje si imagini de moment
Daca mergi cu masina, nu astepta sa ajungi la destinatie, daca esti atent/a poti observa multe frumuseti naturale, care nu se gasesc pe nici un ghid turistic, mai ales in muntii tarii noastre, unde anumite traditi si obiceiuri dedemult sau pastra (inclusiv mijloacele de locomotie)
Nu trebuie sa mergi departe: Cateodata lucrurile frumoase sunt chiar la tine acasa, Romania nu trebuie perceputa drept frumoasa doar prin locurile sale de munte sau prin orasele istorice, orice oras are propia sa istorie si frumusete. Capitala ce este vazuta doar ca aglomerata, zgomotoasa, plictisitoare, nu inseamna numai mall-uri, are parcuri frumoase, este traversata de o salba de lacuri si de un rau frumos si are de asemenea nenumarate muzee si constructii frumoase cu o istorie impresionanta. Trebuie doar sa deschizi ochi, are parti rele dar nimeni si nimic nu e perfect, trebuie sa vezi jumatatea plina a paharului.
Muzeele din Bucuresti
Muzeul de istori: Vara trecuta a fost organizata o expozitie temporara cu bijuteri ale casei regale romane, primand diademele, dar si alte podoabe. Din randul exponantelor amintesc setul de calimare foarte frumos ornat, lucrat pana in cele mai mici detalii si coroana reginei.
M-au impresionat si Muzeul Militar, Muzeul de Stinte Naturale Antipa, la care, de asemenea, sunt organizate periodic expozitii temporare: de fluturi vii (dar nu am apucat sa o vad), de reptile, paienjeni (TOATE VII), foarte interesante, cu explicatii despre fiecare in parte;
Muzeul Geologic unde sunt organizate mai mult expozitii cu vanzare, iar prin 2012 a fost un targ in aer liber;
Puteti descoperi multe alte lucruri pe care va las sa le vedeti singuri si sa va faceti propile voastre pareri.
Tara noastra are cu ce se mandri, deci sa fim mandri de ea si de nationalitatea noastra si inainte de a ne grabi sa vizitam alte locuri sa ne gandim daca am vazut deja tot ce era de vazut la noi acasa. Am adunat cate ceva din fiecare, dar, nu tot ce am vazut, si inca mai sunt multe de vazut la noi, icepeti chiar cu propiul vostru oras/sat. Mereu va fi ceva de vazut, acelasi loc chiar si vazut de zeci de ori niciodata nu va fi la fel, mereu va avea ceva nou, un ghid cu alte povesti, un festival, persoane noi, chiar si peisajele ce se schimba in mi de ani nu vor fi la fel, cine stie, eu am vazut din tren chiar si caprioare pe un camp si o data niste iepuri ne-au trecut prin fata masinii, asa ca ochi deschisi, atentie si multa curiozitate.
Sper ca va veti vizita tara si veti fi mandri de ea.
Articol publicat în cadrul proiectului “Scrie istorie! Ro-mândria!”, autor elev Palanga Ana-Maria, Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, clasa a iX-a, București