Practicarea sportului, o activitate benefica pentru viitorul adult
2281 vizualizariUn număr din ce în ce mai mare de studii demonstrează că, pe lângă sănătatea fizică îmbunătățită, sportul joacă un rol pozitiv în dezvoltarea tinerilor inclusiv în obținerea unor rezultate școlare îmbunătățite, creșterea stimei de sine, reducerea problemelor de comportament, lasă o amprentă puternică aspra viitorului adult. Multe lucrări se concentrează pe efectele sportului asupra unor elemente precum încredere, competențe, conexiuni, caracter și respect, considerate componente critice ale dezvoltării pozitive a tinerilor.
Este un lucru binecunoscut și acceptat faptul că multele fațete ale practicării unui sport – disciplina antrenamentului, învățarea lucrului în echipă, acceptarea coordonarii antrenorilor și căpitanilor, intelegere înfrângerii – furnizează abilități care îi vor servi unui sportiv pe tot parcursul vieții.
Cercetările asupra sportului practicat de tineri subliniază efectele pozitive ale participării în procesul de învățare a unor abilități importante în viață, precum stabilirea țintelor și managementul timpului, proces combinat cu activități plăcute; dezvoltarea unui simț puternic al moralității și dezvoltarea unei aprecieri pentru diversitate.
Copiii și tinerii care se implică în activități sportive, prin comparație cu alți tineri de vârsta lor care nu fac sport, au dezvoltat abilități pozitive precum:
- rezultate mai bune, așteptări mai mari;
- încredere crescută în forțele proprii și o stimă de sine mai mare;
- conexiuni mai bune cu școala, un atașament mai mare față de mediul școlar;
- relații mai puternice cu cei din jur de vârsta lor;
- construirea unor prietenii în rândul celor orientați spre școală;
- atașament mai mare față de familie și interacțiuni pozitive mai frecvente cu părinții;
- reținere mai mare față de implicarea în activități riscante;
- implicare mai mare în muncă de voluntariat.
Aceste rezultate sunt legate de contribuția sportului în procesul de învățare a unor valori și abilități asociate cu inițiativa, coeziunea socială, auto-controlul, perseverența și responsabilitatea. Teoriile privind dezvoltarea pozitivă a adolescenților subliniază importanța sportului în dobândirea unor calități care sunt utile și în alte domenii (la școală, acasă, la muncă).