Premiera pentru Romania: Un salvamontist si un alpinist au urcat pe schiuri varful Muztagh Ata (7.546 m), din Tibet

1413 vizualizari
Premiera pentru Romania: Un salvamontist si un alpinist au urcat pe schiuri varful Muztagh Ata (7.546 m), din Tibet

Un salvamontist din Zarnesti, Ciprian Lolu, si alpinistul bucurestean Horea Popescu au reusit sa urce pe schiuri varful Muztagh Ata (7.546 de metri), al doilea din Tibet ca inaltime, cei doi inregistrand astfel o premiera nationala in schi-alpinism, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Salvatorul montan Ciprian Lolu si alpinistul Horea Popescu au stabilit, in luna iulie, o premiera nationala in schi-alpinism: urcarea pe schiuri de tura a varfului Muztagh Ata. Acesta este al doilea varf, ca inaltime, din creasta nordica a platoului tibetan, avand 7.546 de metri.

dscf4163

Expeditia pentru cucerirea varfului a pornit la inceputul lunii iulie, iar in 16 iulie, dupa mai bine de doua saptamani de aclimatizare, Ciprian Lolu a atins singur varful Muztagh Ata. A doua zi, el s-a reintors pe varf alaturi de alpinistul bucurestean Horea Popescu.

„Acum sapte ani, cand am ajuns pe varful Khan Tengri, de 7.010 metri, am zis clar ca mai vreau un varf de 7.000 metri, dar pe schiuri. Am ales Muztagh Ata, pentru ca din Romania nu a mai urcat nimeni pe el. Visul s-a conturat dupa o propunere venita cu un an in urma, de la Horea”, a afirmat Ciprian Lolu.

Ciprian Lolu este salvator montan la Salvamont Zarnesti, instructor de salvamont, ghid montan si monitor de schi-alpinism.

El are un proiect intitulat „82+” prin care intentioneaza sa ajunga pe cele mai dificile varfuri de mare altitudine din lume si sa urce pe cele mai cunoscute si tehnice varfuri din lantul Alpilor. Proiectul este inspirat de tentativa instructorilor francezi Patrick Berhault si Philippe Magnin, de la Scoala Nationala de Schi-Alpinism din Chamonix, care si-au propus sa parcurga intreg lantul Alpilor intr-o singura expeditie, insa proiectul a fost abandonat dupa ce Patrick Berhault a murit in timpul unei ascensiuni, in 2004.

dscf3933

Ciprian Lolu a decis sa continue acest proiect, marcat de faptul ca a supravietuit unei avalanse puternice in 2004, pe o vale din Muntii Bucegi.

Un alt proiect la care Ciprian Lolu lucreaza din 2010 este circuitul numit „La Grande Course”, un campionat mondial de schi-alpinism, in care sunt cuprinse cele mai tehnice si dure competitii sportive, recunoscute la nivel mondial: trei in Italia, doua in Franta si una in Elvetia. Echipa lui Ciprian Lolu a fost admisa pana acum la patru dintre ele si le-a incheiat in prima jumatate a clasamentului general.

Sursa text si foto: MEDIAFAX

Alte stiri:

 
 
 
 
 
 

Parteneri

X