Primele medalii de aur si argint la Jocurile Mondiale Special Olympics

1993 vizualizari
Nadia Comaneci a condus echipa Romaniei la deschiderea Special Olympics World Summer Games 2015

Nadia Comaneci a condus echipa Romaniei la deschiderea Special Olympics World Summer Games 2015

Romania a obtinut primele medalii de aur si argint la Jocurile de Vara Special Olympics, de la Los Angeles. Acestea au fost obtinute de clujeanul Alexandru Pasc si bucureșteanul Bogdan Cleniuc la probele de inot, informeaza RFI.

Sursa foto: Facebook Nadia Comaneci Official

Sursa foto: Facebook Nadia Comaneci Official

“La Special Olympics este importanta participarea, iar intrecerea sportivilor este in primul rand cu sine” spune la RFI Cristian Ispas, directorul national al Special Olympics Romania.

Este prima data in 12 ani cand Guvernul sustine financiar participarea delegatiei romane la Jocurile Mondiale de Vara Special Olympics pentru sportivi cu dizabilitati intelectuale.

La RFI Cristian Ispas vorbeste despre provocarile cu care se confrunta sportivii de acest tip in Romania. “Dupa ce termina o scoala speciala, au prea putine sau nu au deloc oportunitati pentru a duce o viata obisnuita. Nu au sansa sa faca sport in conditii obisnuite. Sunt condamnati sa stea acasa si sa fie ingrijiti de familii” precizeaza directorul national al Special Olympics Romania.

Criteriul de eligibilitate pentru participarea la Jocurile Olimpice de Vara Special Olympics este un coeficient de inteligenta sub 70.

Cine sunt primii medaliati?

Alexandru Pasc, aur la Special Olympics 2015, a implinit 24 de ani acum o luna. E clujean . E inotator pasionat de cinci –sase ani. Merge de doua trei ori pe saptamana la bazin. A absolvit Scoala Speciala Transilvania si apoi a urmat patru ani la Scoala de Arte si Meserii Samus Cluj , la sectia cofetarie- patiserie. Facutul prajiturilor e modul sau de a fi mai aproape de mama. Ii place muzica . Toata. Asculta oricand are prilejul muzica populara si muzica pop sau rock. De cand iubeste sportul a primit peste 20 de medalii si diplome. Anul acesta, la Jocurile Nationale Special Olympics Romania a luat locul I la inot si la atletism.

Bogdan Cleniuc, medalie de argint la Los Angeles, implineste 22 de ani pe 31 octombrie. Ii place sportul mai presus de orice alta activitate. E un tanar prietenos, politicos si direct. E frate mai mare , are o sora de 11 ani .

11695805_470399049804682_8159846243471033254_n

Sursa foto: Facebook Nadia Comaneci Official

A absolvit Scoala Speciala Nr.10 in urma cu sase ani. Inotul si gimnastica sunt cele mai apropiate de inima lui. Cu inotul a pornit de mic , iar primele lectii le-a primit de la tata. Apoi s-a perfectionat alaturi de profesorul de inot Valeria Balan.

Nu rateaza concursurile. A adunat din competitii peste optzeci de medalii si diplome din concursuri desfasurate in Romania.

Anul acesta participa pentru prima data la un concurs international .

Bogdan este si un mare amator de muzica – gusta cu placere muzica lui Stefan Banica Junior si mai ales muzica celor de la LaLa Band. Ii plac si jocurile pe calculator.

Bogdan Cleniuc si Alexandru Pasc fac parte din delegatia de inot a Special Olympics Romania la Los Angeles.

Nadia Comaneci, alaturi de echipa Romaniei

Nadia Comaneci a participat, alaturi de echipa Romaniei, la ceremonia de deschidere a Special Olympics World Summer Games, de la Los Angeles (SUA).

Sambata, la Los Angeles s-a dat startul Jocurilor Mondiale de Vara, Special Olympics 2015. Delegatia Romaniei a pasit la ceremonia de deschidere, in aplauzele miilor de spectatori. Cei 29 de sportivi romani au fost condusi in arena chiar de Nadia Comaneci.

Nadia Comaneci a participat la ceremonia de deschidere alaturi de fiul si sotul sau, Dylan si Bart Conner, dar si de Maria Shriver, fosta sotie a lui Arnold Schwarzenegger, si fiica lui Eunice Kennedy Shriver, fondatoarea Special Olympics si National Institute of Child Health and Human Development.

Sportivii din echipa Romaniei concureaza la inot, gimnastica artistica, bocce, tenis de masa, fotbal unificat si atletism. Si pentru a-i sustine, Nadia Comaneci, Andreea Raducanu si multi alti sportivi sau celebritati fac parte acum din campania „Doneaza un fan”.

In total, 177 de tari participa la acest mare eveniment sportiv dedicat atletilor cu dizabilitati. 7.000 de sportivi vor concura in sute de probe. Olimpiada a inceput sambata si va tine tine noua zile.

Sportivii Special Olympics se simt foarte pregatiti pentru una dintre cele mai ample competitii sportive de gen din lume. „Echipa Special Olympics este formata din tineri ambitiosi si extrem de muncitori, cu povesti de viata impresionante si care au demonstrat tuturor ca dizabilitatile nu sunt o piedica atunci cand iti doresti cu adevarat sa obtii rezultate importante. In acelasi timp, sprijinul comunitatii este de nepretuit“, declara dl. Cristian Ispas, Director Special Olympics Romania.

Alte stiri

 
 
 
 
 
 

Parteneri

X