Prezentare
2855 vizualizariUnirea, Națiunea a făcut-o!
Mihai Kogălniceanu
Fundația Nadia Comăneci, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, derulează un program de susținere și promovare a valorilor naționale cu ocazia Centenarului Marii Uniri și care se adresează în special elevilor de liceu.
Proiectul ”Scrie istorie! RO-mândria! – Centenarul Marii Uniri. Educație prin cultură. Simbolistica și memoria Marii Uniri prin ochii copiilor” presupune lansarea unei provocări adresate elevilor, care au înclinații literare și/sau interes către descoperirea adevărurilor istorice, prin care aceștia să împărtășească publicului larg sentimentul lor de apartenență și mândrie față de valorile naționale.
Exprimările publicistice ale elevilor vor fi publicate online, iar cele mai bune creații vor fi incluse intr-o publicație dedicată Centenarului Marii Uniri, distribuită la nivel național. Publicația va fi editată în colaborare cu Evenimentul zilei, una dintre cele mai citite și recunoscute publicații generaliste din țară.
Proiectul include trei etape:
- Întâlniri cu elevii din liceele din Capitală având ca invitat un jurnalist cu experiență: mai 2018
Acesta le va povesti liceenilor despre importanța presei în perioada Marii Uniri, presei ca prim povestitor al istoriei. Totodată, în cadrul întâlnirii, liceenii vor fi inițiați în scrierea de tip jurnalistic – genurile jurnalistice, stilul de redactare a unui text jurnalistic.
Afla aici cum iți poți inscrie liceul în proiect!
- Realizare de materiale de tip jurnalistic de către elevi: mai-iunie 2018
Elevii participanți la înâlnirile cu reprezentanții mass-media vor fi ulterior invitați să redacteze un text jurnalistic (stire, reportaj, analiză, interviu, editorial etc) având ca temă Marea Unire de la 1 decembrie 1918, cum poate fi descris sentimentul de mândrie națională, sentimentul de apartenență.
În același timp, elevii pasionați de literatură și istorie din alte licee în care nu au fost organizate intâlniri cu jurnaliștii angajați în proiectul „Scrie istorie! RO-mândria!”, pot realiza articole pe care le pot transmite în atenția echipei proiectului, în vederea publicării lor la adresa scrieistorie@nadiacomaneci.eu.
Află mai mult aici cum poți trimite textul tău!
- Publicarea articolelor realizate de elevi: iunie-iulie 2018
Articolele realizate de elevi vor fi publicate online pe pagina de web a Fundației Nadia Comăneci și vor fi preluate și de pagina web a cotidianului Evenimentul zilei (www.evz.ro).
Cele mai bune texte, selectate de o comisie de specialiști, vor fi cuprinse într-un supliment special, tipărit și distribuit la nivel național împreună cu Evenimentul Zilei.
Despre partenerii proiectului ”Scrie istorie! RO-mândria!”
***Fundația ”Nadia Comăneci” este o organizație apolitică, nonguvernamentală și nonprofit, înființată în 2007, la ințiativa gimnastei simbol al sportului românesc.
Fundația ”Nadia Comăneci” are ca principal obiectiv încurajarea, susținerea și promovarea performanței în orice domeniu, pornind de la rezultatele sportive, la dezvoltarea educațională și profesională, până la calitatea vieții și a familiei, militând „Pentru o viață de nota 10”.
Organizația este coordonată de gimnasta Nadia Comăneci, în calitate de membru fondator și Președinte, și de domnul Virgil Munteanu, în calitate de Vicepreședinte.
Proiecte derulate: ”10 pentru gimnastică”, ”Cupa Nadia Comăneci la gimnastică artistică”, Programul ”MiniMe”, Gândește Drept. Informează-te!, “Clinica Nadia Comăneci”, ”Sunt mic si voinic”, ”Păpușa Nadia Comăneci”, editarea cărții ”Scrisori către o tână gimnastă”, editarea cărții „Călătorie în lumea gimnasticii”, ”Colorează frumos lumea din jur”, “Copilăria în siguranță”, “e-aptitudini”
***Muzeul Național al Literaturii Române adăpostește un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărți, obiecte personale, obiecte de artă, fotografii, înregistrări audio-video care redau într-o imagine metaforică profunzimea și complexitatea întregii arte a cuvântului în literatura română.
Muzeul Național al Literaturii Române deține un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărți vechi și rare, documente istorico-literare, obiecte personale și piese de mobilier care au aparținut scriitorilor români, obiecte de artă plastică (pictură, grafică, sculptură), periodice, fotografii, înregistrări audio-video care redau într-o imagine de ansamblu profunzimea și complexitatea întregii arte a cuvântului în literatura română, plasată în context național și universal deopotrivă.
În prezent, Muzeul Național al Literaturii Române deține peste 300.000 de piese, organizate în aproximativ 300 de colecții, cuprinzând manuscrise ale celor mai mulți scriitori importanți, precum Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, I. L. Caragiale, Ion Creangă, Lucian Blaga, Ion Vinea și mulți alții.
Relocat în Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), conceptul Muzeul Național al Literaturii Române este clar structurat și coerent, criteriul de organizare al expoziției fiind acela al genurilor literare (parter – poezie; etaj – proză, eseistică, istorie și critică literară; mansardă – dramaturgie).
Astfel, prin amenajarea noilor sale sedii, prin organizarea unei noi expoziții de bază și a expozițiilor temporare periodice, prin susținerea lecturilor publice și a creativității, prin dinamizarea activității de cercetare interdisciplinară, printr-o comunicare adecvată a obiectivelor și produselor obținute, Muzeul Național al Literaturii Române iși propune să contribuie la ridicarea nivelului de vizibilitate și la consolidarea prestigiului Muzeului Național al Literaturii Românii la nivel local, național și internațional.
Muzeul Național al Literaturii Române funcționează sub coordonarea Primăriei Capitalei.
***Editura Evenimentul și Capital este editorul publicațiilor media: Evenimentul zilei, publicație generalista cu vechime de 26 ani în peisajul jurnalistic autohton; Capital, una dintre cele mai vechi publicații economice, 26 ani; Evenimentul Istoric, publicație lunară, nou lansată, care se bucură de un interes crescut în rândul cititorilor; Doctorul zilei, publicație lunară din domeniul sănătății lansată în urmă cu trei ani. Pe lângă aceste publicații permanente Editura Evenimentul și Capital editează suplimente tematice: Top 300 Capital, , Top 300 Companii, Industria Energetică, Industria auto, Agricultura, Admiterea 20.., EvzMonden, D’ale Casei, EvzAltfel e.t.c.
Accesul cititorilor la publicațiile Editurii Evenimentul și Capital se face prin achiziția edițiilor tipărite și accesarea paginilor web.
Editura Evenimentul și Capital are un colectiv de jurnaliști recunoscut. Aceștia acoperă o gamă largă de subiecte: politic, social, economie, cultură, justiție, sport, internațional, monden, medical, divertisment etc
Editura Evenimentul și Capital promovează numeroase acțiuni sociale din sfera culturii, protecției sociale, protecției mediului, dezvoltării societății în ansamblu.