Fii parte din proiect

Proiectul ”Scrie istorie! RO-mândria! – Centenarul Marii Uniri. Educație prin cultură. Simbolistica și memoria Marii Uniri prin ochii copiilor” a început deja! Echipa de proiect a stabilit întâlniri cu elevii din câteva licee din Capitală, întâlniri în urma cărora așteptăm textele realizate de liceeni.

Și tu poți fi parte din acest proiect!

Există două variante de participare:

  1. Înscrie liceul tău în proiect!

Dacă ești profesor, diriginte sau director de liceu și iți dorești să ajungem și în liceeul tău și să organizăm o întâlnire între elevi și unul din jurnaliștii din echipa noastră (Mirel Curea, Dan Andronic, Florian Saiu, Adrian Pătrușcă, Ioan Bujor, Simona Ionescu) trimite-ne un mesaj la scrieistorie@nadiacomaneci.eu.

Noi te vom contacta și vom stabili împreună toate detaliile.

Înscrierile se pot face până luni, 21 mai 2018.

  1. Trimite-ne textul tău și noi il publicăm!

Dacă ești elev de liceu, pasionat de literatură și/sau istorie și iți place să scrii, trimite-ne creația ta la scrieistorie@nadiacomaneci.eu și noi îl vom publica online pe www.nadiacomaneci.eu și www.evz.ro.

Mai mult, îl vom supune atenției comisiei formate din jurnaliști și profesori în vederea selectării pentru suplimentul dedicat Centenarului Marii Uniri care va fi distribuit la nivel național, împreună cu cotidianul Evenimentul Zilei.

Textul trebuie sa se incadreze în limita a 2000 – 5000 de caractere (cu spații).

De asemenea, textul trebuie să corespundă unuia dintre genurile jurnalistice importante:

  • Știre – Știrea reprezintă un articol de presă care prezintă informație pură (fapte concrete, obiective, fără păreri personale). Știrea oferă răspunsuri la urmatoărele întrebări: cine? (a făcut), ce? (a făcut), când? (a făcut), unde? (a făcut), de ce? (a făcut) și cum? (a făcut).
  • Relatare – Relatarea este o știre detaliată, o prezentare pe larg a informației factuale despre un eveniment care a avut loc sau despre consecințele respectivului eveniment.
  • Reportaj – Întâi de toate, reportajul este o poveste. O poveste pe care tu, reporterul, o spui pentru că ai fost acolo, ai văzut, ai aflat, ai auzit, ai simţit, ai mirosit, ai gustat… Și cel mai important e să-l faci pe cititor “să simtă” ceea ce ai simţit tu, “să audă” ce ai auzit tu, “să vadă” ce ai văzut tu… (Michel Voirol, Guide de la Rédaction)
  • Interviu – Ca gen jurnalistic, interviul este transcrierea (editată) a unei discuții dintre un jurnalist și un interlocutor ”de valoare”, cu un subiect de interes, relevant.
  • Editorial – Acest tip de text jurnalistic prezintă de fapt poziția unei publicații față de un subiect important, de interes general. Este mai degrabă un gen de opinie, mai subiectiv, fiind în fapt exprimarea unei opinii, o luare de poziție, pornind de la un subiect de actualitate.
  • Portret – Ca gen jurnalistic, portretul reprezintă răspunsul la două întrebări esenţiale: “cine este personajul?” și “cum este el?”. Întrebarea “cine?” se referă la realizările personale și profesionale ale personajului, iar “cum?” se referă mai mult la caracter, înfăţisare și percepţie (ce spun alții despre el, inclusiv cum îl vede autorul portretului pe personajul respectiv).
  • Ancheta – Acest tip de text jurnalistic urmărește descoperirea unui adevăr pe un subiect controversat, de interes general. Presupune multă muncă de documentare, interviuri, sinteze ale mai multor știri și informații adunate din mai multe surse și se bazează pe documente și declarații oficiale, asumate de sursele respective.

Tema principală a textelor va fi Marea Unire și semnificația Marii Uniri, la 100 de ani de la înfăptuire. În egală măsură, autorii materialelor își pot imagina că sunt jurnaliști în ziua Marii Uniri, pentru un reportaj de la fața locului sau un interviu cu una dintre figurile marcante ale momentului.

Vă rugăm ca textele să fie trimise cel târziu vineri, 15 iunie.

 
 
 
 

Parteneri

X