Romania, la a 46-a editie a Campionatelor Mondiale de gimnastica artistica

2219 vizualizari
Larisa Iordache, liderul Romaniei in clasamentul la individual compus, din calificari, la Mondialele de gimnastica

Larisa Iordache, liderul Romaniei in clasamentul la individual compus, din calificari, la Mondialele de gimnastica

Elita gimnasticii mondiale se va reuni la sfarsitul acestei saptamani la Glasgow, cu ocazia Campionatelor Mondiale 2016, ultimul test important inaintea Jocurilor Olimpice de la la Rio, programate in vara anului viitor, anunta AGERPRES.

Cu 594 de sportivi din 87 de tari, aceasta a 46-a editie a Mondialelor de gimnastica va dobori toate recordurile de participare, insa vor exista si alte recorduri de imbunatatit pe durata competitiei, potrivit Federatiei Internationale de Gimnastica.

Maestru incontestabil al gimnasticii masculine incepand din 2009, japonezul Kohei Uchimura va incerca sa-si continue seria incredibila, care cuprinde 16 medalii mondiale si 5 olimpice. Gimnastul din „Tara soarelui rasare”, in varsta de 26 ani, a cucerit ultimele cinci titluri mondiale in concursul individual compus, pe langa titlul olimpic obtinut la Londra, in 2012.

Americanca Simone Biles (18 ani) va incerca, la randul ei, sa devina prima gimnasta care castiga trei titluri mondiale consecutive la individual compus. Rusoaica Svetlana Horkina este singura gimnasta care a cucerit pana in prezent trei medalii de aur, dar nu consecutive, in aceasta proba (1997, 2001, 2003).

La Glasgow vor fi prezenti aproape toti campionii mondiali din 2014, precum si un mare numar dintre gimnastii care au stralucit la Jocurile Olimpice de la Londra, intre care Gabrielle Douglas (SUA), Alexandra Raisman (SUA), Arthur Zanetti (Brazilia), Krisztian Berki (Ungaria) si Epke Zonderland (Olanda).

Aceste Campionate Mondiale se anunta cu atat mai palpitante in conditiile in care aurul mondial va fi dublat de obtinerea unui bilet pentru Jocurile 2016 de la Rio. La finalul concursului de calificare (24 octombrie — feminin si 26 octombrie — masculin), primele opt echipe vor obtine, astfel, o cota de cinci locuri, iar celelalte opt clasate vor beneficia de o a doua sansa cu ocazia concursului-test olimpic de la Rio, programat intre 16 si 19 octombrie 2016.

Pentru gimnastii altor natiuni, cucerirea unei medalii la finalele pe aparate — care vor avea loc pe 31 octombrie si 1 noiembrie — va constitui mijlocul cel mai sigur de a obtine biletele pentru Rio.

Loturile feminin si masculin ale Romaniei se afla deja la Glasgow, in vederea participarii la editia a 46-a a Campionatelor Mondiale de gimnastica artistica.

Lotul feminin al tarii noastre este format din gimnastele Larisa Iordache, Diana Bulimar, Anamaria Ocolisan, Andreea Iridon, Laura Jurca si Silvia Zarzu, iar Andreea Munteanu este rezerva. Antrenori sunt Lucian Sandu, Cristian Moldovan si Lacramioara Moldovan, iar colectiv medical e alcatuit din dr. Mihaela Dobrinici, Toma Vasilescu, Florin Astefanei.

Echipa masculina a Romaniei ii cuprinde pe sportivii Marian Dragulescu, Marius Berbecar, Andrei Muntean, Cristian Bataga, Andrei Ursache, Laurentiu Nistor, Andrei Groza fiind rezerva. Antrenori sunt Ioan Suciu, Vasile Vug si Stefan Gall, iar colectivul medical e format din dr. Bogdan Codorean si Razvan Spirescu.

Delegatia este condusa de Adrian Stoica, presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, iar din ea mai fac parte arbitrii Raluca Bugner, Dan Grecu si Eugen Catean, precum si Anca Grigoras, delegatul FIG.

Alte stiri

 
 
 
 
 
 

Parteneri

X