S-a lansat programul e-aptitudini

2092 vizualizari

Ieri, 21 octombrie 2009, la Hotelul Hilton din Bucuresti, a avut loc evenimentul de lansare a programului e-aptitudini, dezvoltat de Junior Achievement Romania, Fundatia Nadia Comaneci, EOS – Educating for an Open Society si Fundatia CIVITAS, la initiativa Microsoft Romania, cu sprijinul Classic Brands si e-centre.ro.

e-aptitudini este un program conceput ca raspuns la evolutia societatii actuale si isi propune sa ofere membrilor comunitatii, indiferent de varsta, pregatire si profesie, posibilitatea de a invata continuu, de a-si forma deprinderile necesare utilizarii calculatorului si a mijloacelor IT, precum si de perfectionare a acestora. e-aptitudini este un program-pilot, deschis tuturor celor care vor sa beneficieze de aceasta initiativa, dar sa o si sprijine.

La eveniment au participat, ca vorbitori: Jan Muehlfeit, Chairman Europe, Microsoft Corporation, Stefania Popp, Director Junior Achievement Romania, Liliana Preoteasa, Director in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Diana Voicu, Director al Unitatii de Management al Proiectelor din cadrul MCSI, Matei Ghigiu, Valentin Negoita, Presedinte APDTIC, Anca Harasim, Director Executiv al AmCham, Gabriela Barna, Fundatia EOS si Ana-Maria Dobarta, Fundatia CIVITAS. Discutia a fost moderata de Paula Apreutesei, Business Strategy Manager, Microsoft Romania, si de Virgil Munteanu, Director General al Fundatiei Nadia Comaneci.

La conferinta e-aptitudini au fost invitati reprezentanti a peste 70 de organizatii non-profit din Bucuresti si din tara, care s-au aratat interesati de proiect si au decis sa-l sustina, considerandu-l o buna oportunitate de dezvoltare a cunostintelor de IT pentru membrii comunitatilor in care ele isi desfasoara activitatea.

“La nivel european, asistam la o continua schimbare a cerintelor in domeniul profesional. Din aceasta cauza, sistemul de invatamant trebuie si el adaptat, punand accentul pe competentele absolventilor, pe capacitatea lor de a se integra din punct de vedere profesional in societatea contemporana”, a declarat Jan Muehlfeit, Chairman Europe, Microsoft Corporation.

“Astazi, domeniul IT&C are un rol integrator. Cunostintele de IT faciliteaza practic accesul la un loc de munca mai bun. Iar acest lucru este valabil mai ales in cazul persoanelor care fac parte din categorii sociale defavorizate. Noi ne bucuram foarte tare ca in ultima perioada au fost concepute si dezvoltate programe care se adreseaza in mod special comunitatilor defavorizate. Organizatii puternice precum Microsoft, IBM sau EOS s-au implicat in aceste programe, iar astazi avem 256 de retele in comunitatile dezavantajate”, a declarat Diana Voicu, Director al Unitatii de Management al Proiectelor din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Programul evenimentului a cuprins doua sectiuni. In prima parte, a avut loc conferinta de lansare a programului e-aptitudini, la care au luat cuvantul reprezentantii organizatiilor implicate. Cea de-a doua a constat in derularea unor ateliere sustinute de expertii Microsoft Romania. In paralel cu a doua parte, s-a desfasurat si Workshop-ul „Women in IT”, moderat de Loredana Panait, Microsoft Romania.

“In ultimii ani, am dezvoltat programe ce au avut ca scop cresterea calitatii invatamantului in zonele defavorizate. Si, chiar daca aceste programe s-au axat pe alte domenii au atins si sectiunea IT fiindca astazi practic tehnologia se regaseste in toate ariile activitatii noastre.
Nu putem ignora importanta IT-ul in viata cotidiana si, fiindca este de neconceput ca tinerii nostri sa termine o scoala fara sa aiba cunostinte solide in domeniu, incepand cu anul 2010, se va schimba structura Bacalaureatului si printre schimbarile care vor surveni se afla si evaluarea competentelor digitale, evaluare care va verifica in ce masura tinerii au acumulat cunostintele de IT in clasele a IX-a  si a X-a”, a declarat Liliana Preoteasa, Director, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

In acelasi interval orar, in tara, s-a derulat evenimentul “H@i pe net!”, organizat de Fundatia EOS, Microsoft Romania, prin programul de responsabilizare sociala Unlimited Potential, Fundatia CIVITAS si reteaua de e-centre din Romania. Scopul acestuia a fost de a atrage, in e-centrele din 23 de comunitati, persoane nefamiliarizate cu Internetul, ce doresc sa-si formeze si, ulterior, sa-si dezvolte aptitudinile de utilizare a tehnologiei informatiei si comunicatiilor, atat pe plan profesional, cat si personal.

E-aptitudinile (E-skills), cunostintele de baza in domeniul IT constituie unul dintre punctele pe care se axeaza programele de responsabilitate sociala si educatie ale Microsoft. Aceasta abordare se bazeaza pe o realitate admisa si de Uniunea Europeana: necesitatea insusirii cunostintelor de IT pentru toate aspectele vietii, nevoia de alfabetizare digitala. Intrucat Uniunea Europeana va desfasura in luna martie 2010 o campanie de constientizare a importantei competentelor IT, Microsoft doreste sa-si prezinte oferta de formare in domeniul IT, intr-un model piramidal cu trei niveluri, cu focus pe primul nivel, cel al cunostintelor IT de baza:
• Cunostinte IT de baza
• Cunostinte IT pentru angajabilitate si antreprenoriat
• Cunostinte pentru profesionistii in IT

Despre Junior Achievement Romania
Junior Achievement Romania, organizatie non-profit, a fost fondata in anul 1993 si este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA si Junior Achievement-Young Enterprise, Europe.
Infiintata in 1919, Junior Achievement este activa in 112 tari din intreaga lume, fiind cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. Programele JA de tip „learning by doing” sunt urmate anual de peste 8 milioane de elevi si studenti din intreaga lume si se desfasoara local in parteneriat cu institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri.
In Romania, pana in prezent, un milion de tineri si  3600 de profesori au beneficiat de programele JA. Peste 150 de companii din comunitatea de afaceri din Romania sustin organizatia financiar si cu consultanti voluntari la clasa.
Despre Fundatia Nadia Comaneci
Fundatia Nadia Comaneci, infiintata la initiativa gimnastei simbol al sportului romanesc, isi propune sa incurajeze, sa sprijine si sa promoveze performanta in sport si nu numai, militand pentru o viata de nota zece. Printre programele initiate si sustinute de Fundatia Nadia Comaneci se afla programul „First Bebe”, initiat de Fundatia Romanian Angel Appeal si dedicat tinerilor care urmeaza sa aiba primul copil, „Siguranta Copiilor Online”, initiat de Microsoft Romania, care isi propune sa atraga atentia copiilor si parintilor asupra riscurilor la care sunt supusi copiii care utilizeaza calculatorul; campania „Sunt mic si voinic” avind ca scop sublinierea importantei practicarii sportului si sprijinirea educarii copiilor de varsta prescolara in spiritul practicarii sportului si miscarii; „Zece pentru gimnastica” pentru sustinerea cluburilor de gimnastica din tara.
Organizatia este coordonata de gimnasta Nadia Comaneci, in calitate de membru fondator si presedinte, si de domnul Virgil Munteanu, in calitate de vicepresedinte si director general.
Despre Fundatia EOS


Fundatia EOS a fost infiintata in 1999, avand peste zece ani de experienta in introducerea si dezvoltarea utilizarii noilor tehnologii atat in sistemul de educatie formala cat si la nivelul comunitatilor mai largi. Misiunea EOS se focalizeaza pe atenuarea diviziunii digitale prin crearea si oferirea de oportunitati tuturor membrilor comunitatii de a acumula deprinderi si abilitati necesare manuirii informatiilor si crearii de cunostinte noi, elemente esentiale pentru participarea la dezvoltarea unei societati deschise bazate pe cunoastere.
Despre Fundatia CIVITAS


Fundatia CIVITAS pentru Societatea Civila urmareste stimularea dezvoltarii locale si regionale. Fundatia CIVITAS a fost fondata in octombrie 1992, motivatia principala fiind nevoia cresterii capacitatii administratiei publice locale si nevoia stimularii implicarii cetatenilor in luarea deciziilor si administrarea comunitatilor locale.
Despre Microsoft
Fondata in 1975, Microsoft este cea mai mare companie producatoare de software, servicii si tehnologii Internet pentru calculatoarele personale si pentru mediul de business. Compania ofera o gama larga de produse si servicii proiectate sa ofere oamenilor programele software deosebite – accesibile oricand, de oriunde si pentru orice dispozitiv.
Misiunea Microsoft Romania este cresterea satisfacției partenerilor si utilizatorilor tehnologiei de varf Microsoft, contribuind cu profesionalism si onestitate la dezvoltarea industriei IT locale, prin transpunerea modelului de business al corporatiei.
Despre e-centre
E-centrele sunt puncte de acces gratuit la tehnologia informatiei, infiintate in cadrul programului de responzabilizare sociala Unlimited Potential al companiei Microsoft, cu sprijinul administratiei si al unor organizatii neguvernamentale locale. In cadrul acestora se desfasoara atat programe de formare orientate spre dezvoltarea abilitatilor IT, cat si de cursuri cerute de membri ai comunitatii, precum limbi straine, afaceri pe internet, dezvoltare rurala etc.
Despre Classic Brands
Agentia de consultanta in Relatii Publice Classic Brands combina cu succes avantajele unui “boutique agency” – flexibilitate, viteza, eficienta – cu un inalt nivel de experienta a membrilor echipei, acestia dezvoltand proiecte pentru companii precum Microsoft Romania, Petrom, Herbalife Ltd., Brands International, Top Brands Distribution, El Unico, La Casa del Habano, Master House, Dar Lactate, Federatia Romana de Golf, Fundatia Nadia Comaneci, Central Residential Park, Loteria Romana, ButanGas International, EADS, Electrica S.A., Eurocopter, Petrom, Special Olympics, Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania, Romanian Angel Appeal, Rehau Polymer etc.

 
 

Comments are closed.

 
 
 
 

Parteneri

X