”Scrie istorie! RO-mândria!” ajunge în Liceul Teoretic ”Alexandru Vlahuță” din Capitală
3972 vizualizari
Vineri, 18 mai, a venit rândul elevilor Liceului Teoretic ”Alexandru Vlahuță” din București să descopere proiectul ”Scrie istorie! RO-mândria!”. Cu sprijinul prof. Marilena Bratu, Iuliana Roca, Project Manager în cadrul Fundației Nadia Comăneci, și Cora Muntean, jurnalist la Evenimentul Zilei, cu peste 20 de ani de experiență în presa scrisă, online, radio și tv, s-au întâlnit cu peste 200 de elevi din șapte clase IX- XI din cadrul liceului.
Împreună, Iuliana Roca și Cora Muntean le-au povestit liceenilor despre obiectivele proiectului ”Scrie istorie! RO-mândria!”, le-au dezvăluit din tainele presei de ieri și de azi și i-au încurajat să-și exprime gândurile și sentimentele în articole înscrise în proiect.
Jurnalista Cora Muntean le-a povestit elevilor Liceului Teoretic ”Alexandru Vlahuță” despre experiența personală în presa scrisă, online, radio și tv, despre provocările, dar și satisfacțiile pe care le oferă meseria de jurnalist, printre care și aceea de a fi martor la evenimente unice, care scriu istorie, așa cum este și momentul 1 Decembrie 1918.
Discuțiile cu elevii Liceului Teoretic ”Alexandru Vlahuță” s-au extins de la valorile neamului, frumusețile țării și personalitățile remarcante ale României, de care ne mândrim toți, până la importanta implicării tinerilor în acțiuni de voluntariat, riscurile și asumarea expunerii în mediul online, schimbarea mentalităților și oferirea de șanse egale.
Deși într-o perioadă plină de teze și teste de evaluare, liceenii de la Vlahuță s-au arătat preocupați de șansa de a-și face vocea auzită și intrigați de provocarea lansată de proiectul ”Scrie istorie! RO-mândria!”, chiar dacă – așa cum au recunoscut – le lipsește curajul și încrederea că vor fi ascultați.
Iuliana Roca i-a încurajat să nu rateze această șansă, să nu pună presiune pe ei, pentru că nimeni nu îi va evalua ca pe niște jurnaliști cu experiență, și să privească această provocare ca pe o experiență din care s-ar putea să afle mai multe despre ei înșiși.
În același timp, Cora Muntean le-a oferit chiar și adresa personala de email și le-a promis că, daca îi vor scrie, îi va sprijini și îi va îndruma în arta scrierii de tip jurnalistic.
Printre temele identificate în timpul întâlnirii cu elevii de la Vlahuță se află: motive de mândrie că ești român, portret de personalitate istorică marcantă, reportaj de la Marea Unire, modelul personal de valori și principii.
Elevii liceului au fost invitați să acceseze pagina proiectului “Scrie istorie! Ro-mândria!” din site-ul www.nadiacomaneci.eu și să trimită articolele lor pe adresa de e-mail scrieistorie@nadiacomaneci.eu până la data de 15 iunie 2018.