Spune-ne de ce să fim mândri că suntem români! Scrie istorie! RO-mândria!

1384 vizualizari
Spune-ne de ce să fim mândri că suntem români! Scrie istorie! RO-mândria!

Fundația Nadia Comăneci și Muzeul Național al Literaturii Române au semnat un parteneriat, incepând cu luna aprilie 2018, prin care urmează să deruleaze un program de susținere și promovare a valorilor naționale cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Proiectul propus de Fundația Nadia Comăneci se adresează elevilor de liceu și publicului larg având drept scop dorința de recunoaștere a valorilor naționale și dezvoltare a sentimentului de apartenență națională.

Proiectul  ”Scrie istorie! RO-mândria! – Centenarul Marii Uniri. Educație prin cultură. Simbolistica și memoria Marii Uniri prin ochii copiilor” presupune lansarea unei provocări elevilor cu înclinații literare și/sau istorice, prin care aceștia să împărtășească sentimentul lor de apartenență și mândrie națională.

În cadrul acestui proiect, ne dorim să organizăm întâlniri cu elevii din liceele din Capitală, la care un jurnalist cu experiență să povestească liceenilor despre importanța presei în perioada Marii Uniri, a presei ca prim povestitor al istoriei. Totodată, în cadrul întâlnirii,  liceenii vor fi inițiați în scrierea de tip jurnalistic – genurile jurnalistice, stilul de redactare a unui text jurnalistic. În proiectul ”Scrie istorie! RO-mândria! – Centenarul Marii Uniri” urmează să fie implicați și jurnaliști cu experiență, colaboratori ai Editurii Evenimentul și Capital.

Elevii participanți la aceste întâlniri vor fi ulterior invitați să redacteze un text jurnalistic (știre, reportaj, analiză, interviu, editorial etc) având ca temă Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Articolele realizate de elevi vor fi publicate online pe pagile de web ale Fundației Nadia Comăneci (www.nadiacomaneci.eu) și a cotidianului Evenimentul zilei (www.evz.ro. Cele mai bune texte, selectate de o comisie, vor fi cuprinse într-un supliment special, tipărit și distribuit la nivel național împreună cu Evenimentul Zilei. 

“Ideea realizării acestui proiect a venit din dorința de implicare intr-un eveniment unic de manifestare festivă, dar mai ales intr-un moment de referință în cunoașterea astăzi a trecutului istoric, și de reașezare a istoriei și culturii naționale la locul cuvenit în școala românească în formarea generațiilor care vin. Semnificația Marii Uniri, recuperarea adevărului istoric poate fi realizată prin acțiuni cultural-educative în rândul tinerilor prin implicarea acestora în activități social-culturale.” a declarant Virgil Munteanu, vicepreședinte al Fundației Nadia Comăneci.

Implicată activ în acțiunile Fundației Nadia Comăneci, Nadia a susținut ideea derulării acestui proiect din dorința de a transmite tinerilor sentimentul de mândrie națională. „Eu am fibră naţionalistă. Se spune că trăiesc în SUA de peste 25 de ani, insa în realitate eu am două case, una în România și una în America, dar sunt româncă şi mă voi simti mereu româncă.”

Revistele/ziarele au contribuit, într-un fel sau altul, la pregătirea actului istoric de la 1918, reviste de la Dacia literară la Sămănătorul și de la Tribuna la Unirea au susținut, literar și politic, timp de mai multe decenii, idealul unității naționale. Poezia/Nuvelistica reprezintă expresia artistică a vremurilor, încărcătura istorică și emoțională a momentului fiind transmisă prin măiestria artistului peste generații. De la aceste adevăruri istorice a plecat si proiectul prin care Fundația Nadia Comăneci dorește să provoace tinerii să ne spună de ce să fim mândri că suntem români.

Mai multe informații despre acest proiect, despre cum puteți participa, îmbogațindu-l cu contribuția voastră, le puteți regăsi pe site-ul nadiacomaneci.eu.

 

 

 

Despre partenerii proiectuluiScrie istorie! RO-mândria!

 

***Fundația ”Nadia Comăneci” este o organizație apolitică, nonguvernamentală și nonprofit, înființată în 2007, la ințiativa gimnastei simbol al sportului românesc.

Fundația ”Nadia Comăneci” are ca principal obiectiv încurajarea, susținerea și promovarea performanței în orice domeniu, pornind de la rezultatele sportive, la dezvoltarea educațională și profesională, până la calitatea vieții și a familiei, militând „Pentru o viață de nota 10”.

Organizația este coordonată de gimnasta Nadia Comăneci, în calitate de membru fondator și Președinte, și de domnul Virgil Munteanu, în calitate de Vicepreședinte.

Proiecte derulate: ”10 pentru gimnastică”, ”Cupa Nadia Comăneci la gimnastică artistică”, Programul ”MiniMe”, Gândește Drept. Informează-te!, “Clinica Nadia Comăneci”, ”Sunt mic si voinic”, ”Păpușa Nadia Comăneci”, editarea cărții ”Scrisori către o tână gimnastă”, editarea cărții „Călătorie în lumea gimnasticii”, ”Colorează frumos lumea din jur”, “Copilăria în siguranță”, “e-aptitudini”

 

***Muzeul Național al Literaturii Române adăpostește un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărți, obiecte personale, obiecte de artă, fotografii, înregistrări audio-video care redau într-o imagine metaforică profunzimea și complexitatea întregii arte a cuvântului în literatura română.

Muzeul Național al Literaturii Române deține un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărți vechi și rare, documente istorico-literare, obiecte personale și piese de mobilier care au aparținut scriitorilor români, obiecte de artă plastică (pictură, grafică, sculptură), periodice, fotografii, înregistrări audio-video care redau într-o imagine de ansamblu profunzimea și complexitatea întregii arte a cuvântului în literatura română, plasată în context național și universal deopotrivă.

În prezent, Muzeul Național al Literaturii Române deține peste 300.000 de piese, organizate în aproximativ 300 de colecții, cuprinzând manuscrise ale celor mai mulți scriitori importanți, precum Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, I. L. Caragiale, Ion Creangă, Lucian Blaga, Ion Vinea și mulți alții.

Relocat în Nicolae Crețulescu nr. 8,  conceptul Muzeul Național al Literaturii Române este clar structurat și coerent, criteriul de organizare al expoziției fiind acela al genurilor literare (parter – poezie; etaj – proză, eseistică, istorie și critică literară; mansardă – dramaturgie).

Astfel, prin amenajarea noilor sale sedii, prin organizarea unei noi expoziții de bază și a expozițiilor temporare periodice, prin susținerea lecturilor publice și a creativității, prin dinamizarea activității de cercetare interdisciplinară, printr-o comunicare adecvată a obiectivelor și produselor obținute, Muzeul Național al Literaturii Române iși propune să contribuie la ridicarea nivelului de vizibilitate și la consolidarea prestigiului Muzeului Național al Literaturii Românii la nivel local, național și internațional.

Muzeul Național al Literaturii Române funcționează sub coordonarea Primariei Capitalei.

 

 

***Editura Evenimentul și Capital este editorul publicațiilor media: Evenimentul zilei, publicație generalista cu vechime de 26 ani în peisajul jurnalistic autohton; Capital, una dintre cele mai vechi publicații economice, 26 ani; Evenimentul Istoric, publicație lunară, nou lansată, care se bucură de un interes crescut în rândul cititorilor; Doctorul zilei, publicație lunară din domeniul sănătății lansată în urmă cu trei ani. Pe lângă aceste publicații permanente Editura Evenimentul și Capital editează suplimente tematice: Top 300 Capital, , Top 300 Companii, Industria Energetică, Industria auto, Agricultura, Admiterea 20.., EvzMonden, D’ale Casei, EvzAltfel  e.t.c.

Accesul cititorilor la publicațiile Editurii Evenimentul și Capital se face prin achiziția edițiilor tipărite și accesarea paginilor web.

Editura Evenimentul și Capital are un colectiv de jurnaliști recunoscut. Aceștia acoperă o gamă largă de subiecte: politic, social, economie, cultură, justiție, sport, internațional, monden, medical, divertisment etc

Editura Evenimentul și Capital promovează numeroase acțiuni sociale din sfera culturii, protecției sociale, protecției mediului, dezvoltării societății în ansamblu

 
 

Comments are closed.

 
 
 
 

Parteneri

X