Viitorul privit prin lentilele trecutului 100 de chipuri româneşti într-un album de colecție

1116 vizualizari
Viitorul privit prin lentilele trecutului 100 de chipuri româneşti într-un album de colecție

Articol publicat în ziarul Scrie istorie! Ro-mândria! 

Cristiana Beatrice Constantin
Colegiul Economic Virgil Madgearu

Un proiect naţional adresat publicului larg, „100 de chipuri româneşti”, readuce la viaţă tehnica seculară a fotografiei prin ambrotipie şi a „colodiului umed”, imortalizând 100 de personalităţi reprezentative pentru societatea din România anului 2018.

Mergând pe urmele „fotografului Unirii”, Samoilă Mârza, fotograful albaiulian Radu Chindriş a reconstruit aparatul arhaic, de-o vârstă cu România, cu ajutorul căruia realizează o adevărată capsulă a timpului, care va rămâne moştenire pentru copiii şi nepoţii noştri.

Dacă în 1918, fotografierea momentului istoric de la Alba Iulia a fost realizată din întâmplare, 100 de ani mai târziu, iniţiatorii proiectului – Radu Chindriş, Florian Fugaşin şi Alinda Banică, împreună cu asociaţii şi partenerii lor, doresc să lase moştenire generaţiilor viitoare o imagine nealterată politic sau istoric asupra României, aşa cum este ea astăzi. De la începutul lunii ianuarie, şedintele foto sunt găzduite de Athenee Palace Hilton Bucureşti, iar vernisajele sunt realizate cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Printre cei 100 de eroi ai acestui proiect se numără primul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, lengende vii ale sportului românesc precum, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Gheorghe Hagi, Ivan Patzaichin, Simona Halep, prezentatori de televiziune, artişti, poeţi, actori, profesori şi alţi oameni de mare valoare. Proiectul se delimitează ferm de sfera politică şi de cei care activează în acest domeniu.

Nadia Comăneci, un exemplu de 10

Nadia s-a născut la 12 noiembrie 1961 în oraşul Oneşti, judeţul Bacău, și este gimnasta care a scris istorie la vârsta de doar 14 ani , în anul 1976, la Jocurile Olimpice de vară de la Montreal. Românca a obținut prima nota de 10 absolut, de 7 ori în cadrul aceleaşi ediţii.

Fosta sportivă este considerată de întreaga lume drept una dintre cele mai mari gimnaste din toate timpurile. Nadia Comăneci înregistrează în palmares 25 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Europene, dintre care 16 sunt de aur. După încheierea carierei sportive, s-a implicat în acte de caritate, conducând Fundaţia Nadia Comăneci, şi a continuat să pregătească loturile Naţionale de gimnastică din România şi din America.

Ca în sport, Nadia a pozat de 10

În 21 septembrie, Nadia Comăneci a impresionat numeroasa asistență care a participat la proiectul „100 de chipuri românești”, în cadrul căruia, Radu Chindriș fotografiază 100 de români remarcabili.

Fosta campioană s-a lăsat fotografiată cu tehnica de acum o sută de ani. În cadrul evenimentului, s-au folosit aparate vechi, recondiționate special pentru acest proiect.

Nadia Comăneci a pozat în fața aparatului timp de câteva zeci de minute, iar la final, a ales o poză pentru tablou. A declarat, cu zâmbetul pe buze, că este mai greu la bârnă, decât în fața camerei.

Fosta campioană s-a prezentat la shooting-ul foto întro ținută all-black și a adoptat un machiaj natural. Întrebată cum reușește să se mențină în forma de invidiat, Nadia a răspuns că sunt esențiale cel puțin 45 de minute de mișcare pe zi, iar dulciurile sunt excluse din alimentația sa. Înghețata este singurul desert de la care nu se poate abține. Alături de Nadia, s-a aflat și Ilie Năstase, care a primit portretul realizat ca „acum o sută
de ani”. La final, Nadia s-a fotografiat cu admiratorii săi, veniți în număr mare la eveniment.

Dumitru Prunariu, singurul român care a vizitat cosmosul

Născut la 27 septembrie 1952, în orașul Stalin, județul Braşov, este primul şi singurul român care a ajuns în Cosmos. La 14 mai 1981 a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos”. În această misiune a petrecut 7 zile și 21 de ore. Dintre toți candidații programului Intercosmos, Prunariu a fost singurul cosmonaut care a obținut la examenele și testările finale calificative maxime.

A fost ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), preşedinte al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic (ASE), vice-preşedinte al Comitetului de Relaţii Internaţionale al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), iar în prezent are gradul de generallocotenent în rezervă.

Viorel Mărginean, artistul cu proiecte mari

Viorel Mărginean s-a născut la 12 decembrie 1933, în satul Cenade, județul Alba. Pictorul român a fost numit, în 2006, membru de onoare al Academiei Române. Tablourile sale se află în muzee din București şi din Cluj-Napoca, dar și în zeci de colecții particulare. Viorel Mărginean a făcut cunoscută arta românească în ţări precum Anglia, Australia, Germania, Japonia sau SUA. A fost ales membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris în 1981 și al Academiei Internaționale de Artă Modernă din Roma în 1999, ca semn de apreciere a activităţii sale. În cadrul unei dezbateri desfășurate la sediul Fundației Naționale pentru Știință și Artă din anul 2004, pictorul a propus un program național pe 200 de ani pentru amenajarea urbanistică a Bucureștiului.

Raed Arafat, inițiatorul celui mai ambițios proiect în Medicină

Raed Arafat s-a născut la 24 mai 1964 în Siria, și este un medic român de origine palestiniană. La 16 ani, în 1981, a venit la studii în România și a urmat Universitatea de Medicină. A început să pună bazele Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) la Tîrgu Mureș, care a devenit serviciul medical naţional de intervenţie rapidă de astăzi.

A primit, în 2003, Ordinul Național „Pentru Merit”, în gradul de Cavaler, şi, mai târziu, gradul de Ofiţer,
pentru contribuția deosebit  la dezvoltarea și promovarea tehnologiei informației și comunicațiilor în România. În 2012 a fost desemnat membru de onoare al Academiei Americane de Medicină de Urgență.

„Cel mai important lucru este să învățăm de la trecutul nostru, dar să îndrăznim să visăm și să găsim soluții ca să depășim obstacolele, să facem ceva pozitiv, ceva bun, pentru comunitatea în care trăim, pentru lumea în care trăim”, a explicat Arafat, în câteva propoziții, secretul succesului.

Albumul centenar urmează să fie lansat în luna noiembrie în condiţii tipografice deosebite şi va fi oferit cadou Casei Regale a României, fundaţie  Crucea Roşie, SMURD, cât şi tuturor Uniunilor profesionale. Astfel se reiterează aşa cum Samoilă Mârza a oferit cadou, în 1918, fotografiile cuprinse în albumul „Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia în chipuri” regelui Ferdinand şi altor personalităţi marcante, precum I.C.Brătianu, Iuliu Maniu şi Nicolae Iorga.

 
 

Comments are closed.

 
 
 
 

Parteneri

X